Κουραμπιέδες μπισκοτένιοι


Γεια σας καλοί μου φίλοι!!! Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει και βέβαια όπως είναι φυσικό οι ετοιμασίες για τις γιορτινές μέρες είναι πυρετώδεις. Χωρίς πολλές υπερβολές καθώς οι εποχές δεν επιτρέπουν ατασθαλίες. Οι κουραμπιέδες μας όμως οφείλουν να βρίσκονται και φέτος καμαρωτοί καμαρωτοί πάνω στο τραπέζι μας, μοσχοβοληστοί και χιονισμένοι και να τους απολαύσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!!!
Η συνταγή που ακολούθησα φέτος είναι πολύ πολύ απλή και οικονομική και ομολογώ ότι μου βγήκαν υπέροχοι, τραγανοί και μπισκοτένιοι απλά δίνοντας βάση σε μερικά σημαντικά tips.


Υλικά για 60 κομμάτια:
250 γρ. βούτυρο αγελάδος (πλάκα) σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. μαργαρίνη με 25% περιεκτικότητα σε βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα του καφέ άχνη ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, καβουρντισμένα και χοντροσπασμένα
2 ποτηράκια του λικέρ μπράντυ (κονιάκ)
1 κάψουλα άρωμα βανίλια
1 φακελάκι baking powder
1 κιλό αλεύρι μαλακό 
Για το γαρνίρισμα:
ανθόνερο
1 πακέτο άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
1 κάψουλα άρωμα βανίλια

Εκτέλεση:
  • Κόβουμε τα βούτυρα που έχουν μαλακώσει σε κύβους και τα χτυπάμε με το μίξερ για τουλάχιστον 8 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Το μυστικό για πετυχημένους κουραμπιέδες βρίσκεται στο καλό χτύπημα των βουτύρων. Έπειτα ρίχνουμε την άχνη και  συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουν τη μορφή σφιχτής υπόλευκης κρέμας.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μπέικιν,τη βανίλια, το κονιάκ και σιγά σιγά το αλεύρι. Μόλις νιώσουμε ότι το μείγμα μας σφίγγει συνεχίζουμε ζυμώνοντας με τα χέρια και ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να ξεκολάει απ' τα χέρια και να πλάθεται (ενδέχεται η ποσότητα του αλευριού να διαφέρει λίγο προς τα πάνω σε γραμμάρια ή λίγο προς τα κάτω. Αυτό θα κριθεί από την πυκνότητα των βουτύρων που θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε και θα φανεί στην πορεία του ζυμώματος. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δε ζορίζουμε με το ζύμωμα το ζυμάρι μας να πάρει όλο το αλεύρι, διαφορετικά οι κουραμπιέδες θα γίνουν σκληροί).
  • Τέλος ενσωματώνουμε μέσα στη ζύμη τα αμύγδαλα να σκορπιστούν καλά μέσα σ' αυτή. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε 2 λαμαρίνες και πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε επιλέγοντας ένα μικρό προς μεσαίο μέγεθος γιατί στο ψήσιμο θα φουσκώσουν και ελαφρώς θα απλώσουν. Αφήνουμε με το δάχτυλό μας στη μέση κάθε κουραμπιέ ένα λακουβάκι και αραδιάζουμε με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους σε σειρές.
  • Ψήνουμε στο φούρνο (προτείνω το μεμονωμένο ψήσιμο κάθε ταψιού) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 20' ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ. Mόλις οι κουραμπιέδες μας ροδίσουν ομοιόμορφα και κάνουν μικρές ρωγμές βγάζουμε απ' το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
  • Για το πασπάλισμα: Αναμιγνύουμε μέσα στη ζάχαρη άχνη τη βανίλια. Ραντίζουμε με το χέρι μας ή με σπρέυ ΛΙΓΟ ανθόνερο κι έπειτα σκεπάζουμε τους κουραμπιέδες μας στην άχνη (κρατάμε μια μικρή ποσότητα στην άκρη). Διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο ή μπισκοτιέρα που σφραγίζει χτίζοντας σε στρώσεις τους κουραμπιέδες μας. Με όση άχνη κρατήσαμε πασπαλίζουμε όπου υπάρχουν κενά.
Ελπίζω να σας αρέσουν φίλοι μου!!!
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας αγάπη και χαρές σε εσάς και τις οικογένειές σας!!!!!



Πολλά γιορτινά φιλιά :*
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις