ΡΑΒΑΝΙ ΚΛΑΣΙΚΟ

ΡΑΒΑΝΙ ΚΛΑΣΙΚΟ

Το απόλυτο "κεραστικό" για όλες τις περιστάσεις!!!!




Υλικά: 
Για τη ζύμη
  • 5 αυγά μεσαία 
  • 280γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 3 καψουλάκια βανίλια 
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό 5% 
  • 1 κεσεδάκι (του γιαουρτιού) ηλιέλαιο 
  • 200γρ. σιμιγδάλι χονδρό 
  • 220γρ. αλεύρι που φουσκώνει κοσκινισμένο 
  • 60ml φρέσκο γάλα 
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι ή μοσχολέμονο
  • φιλέ αμυγδάλου για τη διακόσμηση 

Για το σιρόπι
  • 700γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 750ml νερό 
  • φλούδα από ένα λεμόνι ή μοσχολέμονο 
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού 
  • 50γρ. βούτυρο αγελαδινό 
  • 2 καψουλάκια βανίλια

Διαδικασία:
  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το αλάτι, τις βανίλιες, το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα. Έπειτα ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα σε χαμηλή ταχύτητα. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και με μαρίζ ρίχνουμε στο τέλος το ξύσμα λεμονιού. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας σε όλο του το εσωτερικό και πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι να φθάσει παντού. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί, πασπαλίζουμε μερικά φιλέ αμυγδάλου στην επιφάνεια, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη κι αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα (με αυτόν τρόπο βοηθάμε το σιμιγδάλι να φουσκώσει ελαφρώς μέσα στα υγρά του μείγματος). 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και ψήνουμε το γλυκό για 40 λεπτά ή έως ότου να ροδίσει ομοιόμορφα και να μην είναι πλέον νωπό το εσωτερικό του (ελέγχουμε στα 35 λεπτά με ένα μαχαίρι στο κέντρο κι ανάλογα συνεχίζουμε ή σταματάμε το ψήσιμο). Εάν το γλυκό έχει πάρει χρώμα ενώ όμως εσωτερικά δεν είναι ακόμη ψημένο, τότε σκεπάζουμε με 2  λαδόκολλες το ταψί συνεχίζοντας το ψήσιμο. Αφού το γλυκό μας γίνει, το βγάζουμε από το φούρνο και το ανεβάζουμε όπως είναι σε σχάρα.
  • Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη λεμονόφλουδα για 6 λεπτά, αποσύρουμε από το μάτι -αφαιρούμε τη φλούδα- κι έπειτα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τις βανίλιες και το βούτυρο να λιώσει μέσα εντελώς. 
  • Χαράζουμε το γλυκό ως κάτω σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και σιροπιάζουμε ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ σιρόπι ζεστό και με το γλυκό χλιαρό. Δεν κάνουμε απότομες κινήσεις, πρώτα περιμένουμε να απορροφηθεί η μια κουταλιά σιροπιού πριν περάσουμε στην επόμενη. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι. Έχουμε κρατήσει το υπόλοιπο σιρόπι στην άκρη (το οποίο θα έχει κρυώσει ελαφρώς). Σιροπιάζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα το γλυκό μας πάλι με απαλές κινήσεις. Το σιρόπι δεν θα περισσέψει, καθώς το ραβανί λόγω του σιμιγδαλιού "σηκώνει" αρκετό υγρό. 
  • Αφήνουμε το ραβανί να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρισμα. Για πιό "δεμένο" ραβανί συντηρούμε από τη δεύτερη ημέρα και μετά το γλυκό εντός ψυγείου σκεπασμένο καλά!



Καλή σας επιτυχία ❤️ 
Φιλικά,
Μαριφάνη 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις