ΑΜΛΥΡΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ


Υπέροχη αλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα του φθινοπώρου, για να την απολαύσουμε τόσο ως συμπληρωματικό πιάτο όσο κι ως "κυρίως".



Υλικά: 

Για το φύλλο πατήστε ΕΔΏ

Για τη γέμιση:

  • 500γρ. κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο 
  • 1 μεσαίο αυγό χτυπημένο
  • 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 300γρ. φέτα ή λευκό τυρί θρυμματισμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μαυροσούσαμο (προαιρετικά)









Διαδικασία:

  • Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη ζύμη για το φύλλο όπως περιγράφεται στη διαδικασία εδώ . Σκεπάζουμε τα ζυμαράκια μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το πράσο ίσα-ίσα να γυαλίσουν.
  • Προσθέτουμε την κολοκύθα ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μισοκλείνουμε με καπάκι το τηγάνι έτσι ώστε τα λαχανικά να κατεβάσουν τα υγρά τους και να μαλακώσει η κολοκύθα. 
  • Μετά από 15 λεπτά ανακατεύουμε με κουτάλα συνεχώς έτσι ώστε  η κολοκύθα να κάνει μικρά κομματάκια και να αρχίσει να λιώνει (συνολικός χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά περίπου). Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. 
  • Αφού κρυώσει ενώνουμε στο μείγμα το τυρί, το αυγό και το αλατοπίπερο (σύμφωνα με τα γούστα μας και το πόσο αλμυρό είναι το τυρί).
  • Πιάνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε δύο φύλλα (όπως περιγράφεται στη διαδικασία εδώ ). 
  • Λαδώνουμε ένα ταψί ρηχό (η λαμαρίνα του φούρνου είναι η καταλληλότερη εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο άλλο) και στρώνουμε το ένα φύλλο.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση και την πατάμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού για να απλωθεί ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο χαλραά και όχι τεντωμένα, κλείνοντας στο τέλος καλά γύρω γύρω το στεφάνι.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και μαυροσούσαμο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190' βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα ή έως ότου η πίτα μας πάρει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφού ψηθεί η κολοκυθόπιτα, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε ελαφρώς να κρυώσει πριν την σερβίρουμε σε κομμάτια!



Καλή επιτυχία

Φιλικά,

Μαριφάνη



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις