ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Μυρωδάτη μαρμελάδα με το πιο μυριστικό εσπεριδοειδές του χειμώνα, το μανταρίνι 🍊🍊🍊
Η μαρμελάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα πάνω σε γιαούρτι, cheesecake ή ως άλειμα πάνω σε ψωμί και φρυγανιά...
Υλικά για μια μικρή δόση:
- 10 μανταρίνια ώριμα διαφόρων ποικιλιών (χιώτικα-κλημεντίνες-Νοβα κλπ)
- 1 κι 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία:
- Πλένουμε και στεγνώνουμε τα μανταρίνια. Αφαιρούμε τις φλούδες και τις λευκές ίνες των μανταρινιών. Κρατάμε μία μεγάλη φλούδα στην άκρη για να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
- Πάνω από μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα χωρίζουμε τα μανταρίνια σε φετούλες κι αφαιρούμε όποια κουκούτσια μπορεί να περιέχουν. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα καθαρισμένα μανταρίνια. Είναι σημαντικό να μην χάσουμε τους χυμούς που θα προκύψουν από το διαχωρισμό και το καθάρισμά τους.
- Αφού ετοιμάσουμε τα μανταρίνια κι έχουμε συλλέξει τους χυμούς, ρίχνουμε πάνω τους τη ζάχαρη να τα καλύπτει, τη φλούδα που κρατήσαμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς με μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες έτσι ώστε να κατεβάσουν τους χυμούς τους (όσο περισσότερο μείνουν τα υλικά τόσο πιο πολλά υγρά θα κατεβάσουν τα μανταρίνια, κάτι το οποίο θα μας δώσει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα).
- Στη συνέχεια ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και ανεβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε τη μαρμελάδα μας μέσα στους χυμούς της ανακατεύοντας κατά διαστήματα με την ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
- Όταν τα υγρά της σχεδόν απορροφηθούν αφαιρούμε από την φωτιά και με ένα ραβδοπλέντερ ή μούλτι ή εργαλείο που πιέζουμε τις πατάτες για πουρέ, λιώνουμε τα υλικά ώστε να γίνει η σύσταση της μαρμελάδας ενιαία και λεία. Ανάλογα με τα γούστα μας, λιώνουμε λιγότερο ή περισσότερο τη μαρμελάδα ώστε να μείνουν ή όχι μικρά κομμάτια φρούτου. Για να γίνει η μαρμελάδα πιο αρωματική δεν αφαιρούμε τη φλούδα, αντιθέτως τη λιώνουμε κι αυτή μαζί με το υπόλοιπο υλικό.
- Ανεβάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία για 3-4 λεπτά να πάρει μια ελαφριά βράση. Τέλος αποσύρουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Αφού η μαρμελάδα ανοιχθεί, τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Καλή σας επιτυχία!
Φιλικά 🍊
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας