Ιμάμ Μπαϊλντί
Ιμάμ Μπαϊλντί
Θα μπορούσα να ξεκινήσω την περιγραφή με το γνωστό θρύλο που λέει ότι το αγαπημένο αυτό φαγητό πήρε το όνομα του από κάποιον " Ιμάμη που έφαγε πολύ από αυτό κι έσκασε" ή ότι έπεσε...ξερός καθώς του φάνηκαν ακριβά τα υλικά που χρειάζονταν για να παρασκευαστεί αυτό το πιάτο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα και οικονομικά χορτοφαγικά φαγητά με βάση τη μελιτζάνα που μάλιστα
αποτελεί και μια εξαιρετική επιλογή σε περιόδους νηστείας.
αποτελεί και μια εξαιρετική επιλογή σε περιόδους νηστείας.
Κατά την άποψη μου η κουζίνα έχει περιθώριο εξέλιξης αρκεί να υπάρχουν οι σωστές βάσεις. Πολλά πιάτα προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες συνθήκες ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του καθενός μας.
Επειδή το φαγητό αυτό δεν περιέχει κανενός είδους ζωικό συστατικό μπορεί να καταναλωθεί κι από όσους ακολουθούν τη φιλοσοφία της vegan διατροφής.
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, προσάρμοσα την τεχνική γι'αυτό το πεντανόστιμο πιάτο στις διατροφικές ανάγκες της δικής μου οικογένειας. Δεν έκανα χρήση τηγανιού αλλά ούτε και grill για την προετοιμασία του βασικού υλικού μας, τη μελιτζάνα παρά πήρα το "θάρρος" και την έβρασα... ακολουθώντας την πρακτική του "έτερου" αγαπημένου μου μουσακά με βραστή μελιτζάνα που έχω δείξει στο παρελθόν (συνταγή εδώ ).
Το αποτέλεσμα; Ζουμερό, πεντανόστιμο, πανάλαφρο "Ιμάμ" για να μη μας πέσει βαριά...η μελιτζάνα, αφήνοντας τον...Ιμάμη να μπαϊλντίζει άδικα....!
Ας περάσουμε στη συνταγή μας τώρα..
Τα υλικά για 3 μερίδες είναι τα εξής:
- 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μισοφέγγαρα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κονσέρβα κονκασέ με κρεμμύδι
- 1 γεμάτο κουτ.γλ. πελτές ντομάτας
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 πατάτες για το ταψί
- λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για το ράντισμα
Στην πράξη:
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι και την κορυφή τους, εάν υπάρχουν μεγάλα φύλλα τότε απλά τα αφαιρούμε. Τις βάζουμε να βράσουν μέσα στην κατσαρόλα για 15 λεπτά γυρίζοντας τες που και που. Όταν γίνουν από μαύρες καφετί τότε τις αφαιρούμε προσεκτικά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα νερά τους. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ξεχωριστή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο ίσα να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ να σωταριστούν όλα μαζί κι έπειτα ρίχνουμε το κονκασέ, τα καρυκεύματα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε 1 τενεκάκι (από το κονκασέ) νερό, κι αφού πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγομαγειρευτούν και να μελώσουν. Για μεγαλύτερη ένταση προσθέτουμε το πιπέρι και την κανέλα προς το τέλος.
- Αλείφουμε με λάδι το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Με πιρούνι ανοίγουμε την ψίχα κάθε μελιτζάνας και την πιέζουμε λίγο όρος τα πλαϊνά ώστε να σχηματιστεί χώρος, διαφορετικά αδειάζουμε με πιρούνι την ψίχα και την ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα.
- Ισομοιράζουμε τη γέμιση-σάλτσα πάνω σε κάθε μελιτζάνα, σκορπάμε πάνω τους το μαϊντανό και τρίβουμε λίγο πιπέρι. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις σκορπάμε σε όλα τα κενά του ταψιού. Εάν έχει μείνει λίγη σάλτσα την ανακατεύουμε πάνω στις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο πάνω σε όλο το φαγητό.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και προθέρμανση για 1 ώρα κι άλλα 30 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο μέχρι να μελώσει το φαγητό και μαλακώσουν οι πατάτες.
Σερβίρουμε ζεστό!
Καλή σας όρεξη
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας