ΓΡΑΝΙΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

ΓΡΑΝΙΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Γρανίτα! Το βάλσαμο στη ζέστη... Ζωηρό ροζ χρώμα και άπειρα παιχνίδια με το καλαμάκι!!!!
Πες τε μου, υπάρχει τίποτε καλύτερο? Δεν έχει κιόλας ζάχαρη...τι άλλο θέλετε?
Απολαύστε τη!





Υλικά για 3 μερίδες:
  • *400 ml καθαρός χυμός καρπουζιού (από σχεδόν 500 γρ. ψίχα καρπουζιού)
  • 150 γρ. κρυσταλλικό γλυκαντικό με στέβια σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη
  • 120 ml νερό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι ανθέων απαλό
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
  • φρέσκα φύλλα δυόσμου για το γαρνίρισμα

* Ο όγκος των 400ml χυμού προκύπτει μετά την πολτοποίηση της ψίχας καρπουζιού κι έπειτα το σούρωμά της. Αναλυτικές οδηγίες στην εκτέλεση.



Εκτέλεση:
  • Γι' αρχή επιλέγουμε καρπούζι όσο το δυνατόν πιο γλυκό. Τα πιο νόστιμα και γλυκά καρπούζια είναι τα "οβάλ" συγκριτικά με τα σφαιρικά. Κόβουμε 500 γρ. από την ψίχα του (η "καρδιά" είναι πάντα η καλύτερη) και την καθαρίζουμε από κουκούτσια. Την πολτοποιούμε στο μπλέντερ κι έπειτα περνάμε από σουρωτήρι προκειμένου να διαχωριστεί ο χυμός από τις "ίνες". Συλλέγουμε το χυμό σε ένα μπολ. Ο τελικός όγκος του χυμού θα πρέπει να ανέρχεται στα 400 ml περίπου (μικρές αποκλείσεις δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα). Βάζουμε το χυμό στο ψυγείο.
  • Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και το γλυκαντικό να πάρουν μια βράση σε μεσαία θερμοκρασία. Δεν θέλουμε να βράσουν υπερβολικά παρά μόνο να λιώσει το γλυκαντικό μέσα στο νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, τη βανίλια και το χυμό. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Το σιρόπι θα έχει όγκο σχεδόν 200 ml. Οπότε η αναλογία για κάθε 400 ml χυμού είναι τα 200 ml σιρόπι. Για επιπλέον μερίδες γρανίτα πολλαπλασιάζουμε τα υλικά έχοντας κατά νου αυτόν τον απλό μαθηματικό τύπο (σιρόπι και χυμός = 1 :2) 
  • Στο μπλέντερ χτυπάμε το σιρόπι με το χυμό καρπουζιού για 3 λεπτά κι έπειτα αδειάζουμε το μείγμα σε τάπερ ή μεταλλικό σκεύος.
  • Βάζουμε στην κατάψυξη και μετά από 2 ώρες βγάζουμε και με σύρμα ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 2 φορές ακόμη ανά 2 ώρες (την τελευταία φορά η διαδικασία πρέπει να γίνει με πιρούνι). Η τελική υφή της γρανίτας θα μοιάζει με χιόνι. Συνεχίζουμε το πάγωμα για τουλάχιστον 4 ώρες αφήνοντας τη γρανίτα να έχει το σχηματισμό χονδρού χιονιού (εικόνα κάτω).
  • Με μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε ένα ποτήρι με τη γρανίτα κι αν θέλουμε γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα δυόσμου και φρέσκο λεμόνι ή χυμό lime.

Η γρανίτα αφού παγώσει θα έχει αυτή τη μορφή μέσα στο δοχείο



Σημείωση: Κατά το βρασμό του σιροπιού μπορούμε να βάλλουμε 2 φύλλα δυόσμου και φλούδα από 1/2 λεμόνι. Μ' αυτόν τον τρόπο η γρανίτα γίνεται εξαρχής αρωματική με έξτρα δροσιστική γεύση. Για λιγότερο γλυκό αποτέλεσμα παραλείπουμε το μέλι ενώ για πιο "ξινό" βάζουμε στο σιρόπι επιπλέον χυμό από 1/2 λεμόνι.  Τέλος η βανίλια στο σιρόπι είναι προαιρετική, ταιριάζει βέβαια  εξαιρετικά με τις υπόλοιπες γεύσεις.  

    Να έχετε τη δροσιά της!!!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις