ΤΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ| ΤΗΝΙΑΚΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ || ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ


ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ | ΤΗΝΙΑΚΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ || ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ 

Δεν ήξερα τι να πρώτο γράψω στον τίτλο... Αν και προσπάθησα να αρκεστώ στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της συνταγής τελικά δεν κατάφερα να μείνω μόνο σ' αυτά. Της μαμάς πρώτο και κύριο "χαρακτηριστικό"αφού αν δεν μου το μάθαινε βήμα-βήμα ακόμα δεν θα το είχα καταφέρει. Κι εκείνη βέβαια το έμαθε από τη μητέρα της και πάει λέγοντας... Όλες εμείς όμως είμαστε-σταν από την Τήνο έτσι η συνταγή  αυτόματα δείχνει μια παράδοση,  πως ήταν δυνατόν  λοιπόν  ν'αφήσω έξω από τον τίτλο  την ιδιαίτερη πατρίδα μου;;;  Από την άλλη δείχνει και την απλότητα των υλικών. Τότε βλέπετε τα μοντέρνα υλικά (βλ.κορν-φλάουρ) ήταν ακριβά, και στην Τήνο δεν συναντούσε εύκολα κανείς τέτοιου είδους άλευρα. Οπότε με 2 βασικά υλικά οι παλιές γυναίκες όχι μόνο στην Τήνο αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος μαγείρευαν με σοφία και τρυφερότητα τούτο εδώ το επιδόρπιο. Αργότερα ενισχύθηκε με επιπλέον αρωματικά.
Το γλυκό αυτό είχε και έχει ακόμα "μαγικές"θα λέγαμε ιδιότητες που με χαρά πρόλαβα -ευτυχώς- να επωφεληθώ μεγαλώνοντας ήδη από τα τέλη του '89 και τουλάχιστον μέχρι και το δημοτικό. Για κάθε πονόκοιλο που προέκυπτε το ζεστό ρυζογαλάκι  ήταν το γιατρικό. Για την γρίπη επίσης, για την πείνα, για τη χαλάρωση το ίδιο...για την επιβραβεύση! Ως δια μαγείας ήταν πάντα το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό απ' όλα τα άλλα γιατρικά. Δεν ξέρω αν έφταιξε η ίδια συνταγή αλλά τώρα που το  ξανά σκέφτομαι φαίνεται πως η καλή ενέργεια και η αγάπη από τα χέρια που το ετοίμαζε ήταν το πιο βασικό του γνώρισμα!


Η συνταγή μας τώρα:
Δοσολογία για 5 μπολ
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1/2  κούπα του νες νερό
  • 2/3 κούπας του νες ρύζι γλασέ 
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική (ή 1 κουταλιά λιγότερο για λιγότερο γλυκό αποτέλεσμα)
  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας ( προσθήκη δική μου, η συνταγή της γιαγιάς δεν το αναφέρει προφανώς λόγω έλλειψης αυτού του υλικού την εποχή εκείνη)
  • φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο 
  • κανέλα για το σερβίρισμα.

Η διαδικασία είναι απλούστατη:

  • Πλένουμε καλά το ρύζι μέσα σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στεγνώσει.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το νερό να πάρουν 1 βράση σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις βράσουν προσθέτουμε το ρύζι κι αφήνουμε να σιγοβράσουν με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και χωρίς να δυναμώσουμε τη φωτιά. Στη δική μου εστία με μέγιστη θερμοκρασία το 9, ρύθμισα στο 6. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ΞΥΛΙΝΗ κουτάλα και όχι αλουμινένια για να μη διακοπεί ο βρασμός. Αφαιρούμε προσεκτικά την πέτσα από την επιφάνεια εάν  σχηματιστεί.
  • Όταν η κρέμα αρχίσει να δένει και το ρύζι να φουσκώνει προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες (εάν επιλέξουμε να τις χρησιμοποιήσουμε) και τη φλούδα απ'το λεμόνι (ο χρόνος βρασμού σ'αυτό το στάδιο είναι από 20-30 λεπτά). Ανακατεύουμε ξανά χωρίς να σταματήσουμε και συνεχίζουμε το βρασμό για 10 λεπτά ακόμη να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει τα αρώματα η κρέμα. 
  • Αφαιρούμε τη φλούδα από το λεμόνι και ισομοιράζουμε σε μπολ.
  • Αφήνουμε λίγο να χλιάνει και σερβίρουμε με κανέλα!


Καλή επιτυχία 
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη



Σχόλια

  1. Χρονια Πολλα με υγεια !!!Εφτιαξα την συνταγή ρυζόγαλο. Υπέροχο!!!δενεχω λόγια ,το καλήτερο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η συνταγή μου :) Καλοφάγωτο!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις