Ζαμπονοτυρόπιτα

Αφράτη, ζουμερή και τόσο γευστική! Τραγανή απέξω και κρεμώδης μέσα. Είναι από τις πίτες που θες να τρως ως σνακ για να σε κρατήσει ή σε ρόλο κυρίως πιάτου μαζί με μια πράσινη σαλάτα! Βασισμένη στην καταπληκτική μου ανθοτυρόπιτα που τόσο έχετε αγαπήσει. 


Υλικά για ένα μεσαίο ταψί:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας 
  • 20 φέτες ζαμπόν κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 2 μικρά κουτάκια κρέμα γάλακτος
  • 400 γρ.ρεγκάτο τριμμένο
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 φλιτζ.τσαγιού γάλα φρέσκο
  • αλάτι-πιπέρι (ανάλογα τις προτιμήσεις του καθένα)
  • 1/φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
  • σουσάμι 

Εκτέλεση:

  • Σε μπολ λιώνουμε το ανθότυρο με πιρούνι και ανακατεύουμε μαζί το ρεγκάτο. Ρίχνουμε το ζαμπόν και τις κρέμες γάλακτος. Προσθέτουμε τα καρυκεύματα και 3 κουτ. σ. από το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί να ομογενοποιηθούν.
  • Αλείφουμε καλά το ταψί μας σε όλη την εσωτερική επιφάνειά του και στρώνουμε τα μισά φύλλα σταυρωτά και αλειμμένα ενδιάμεσα με το ελαιόλαδο.
  • Στρώνουμε τη μισή γέμιση πατώντας με πιρούνι και βάζουμε ένα φύλλο από πάνω λίγο σουρωτό. Αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση και την στρώνουμε κι αυτή καλά.
  • Καλύπτουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα να κλείσουν πάνω από τη γέμιση. Εάν τα φύλλα έχουν στεγνώσει, ραντίζουμε με λίγο νερό για να μαλακώσουν. 
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι σταυρωτά και λαδωμένα ελαφρά ενδιάμεσα.
  • Τα φύλλα που περισσεύουν τα ισιώνουμε στα πλαϊνά του ταψιού προς τα κάτω με ένα μαχαίρι ώστε να αγκαλιάσουν καλά την πίτα γύρω γύρω.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια ως τα μισά με μαχαίρι και περιχύνουμε με το γάλα. 
  • Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις για 30' λεπτά ή έως ότου ροδίσει ομοιόμορφα η πίτα μας.
  • Αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε!

Καλή σας επιτυχία!
Σας φιλώ
Μαριφάνη

Σχόλια

  1. Οταν λετε ανθοτυρο πιο εννοειται; αυτο που τριβωμε στα μακαρονια η'το μαλακο (μυζηθρα) που κανουμε πιταρακια τηγανιου τηγανιτα;;; ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα την κανω μεσα στη βδομαδα... Αν δεν τρωμε το ζαμπον τι μπορει να το αντικαταστησει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πάριζα ή το παριζάκι κομμένο σε μικρά κυβακια είναι μια καλή λυση. Διαφορετικά μια πιο ελαφριά εκδοχή είναι η καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις