Ζαμπονοτυρόπιτα
Αφράτη, ζουμερή και τόσο γευστική! Τραγανή απέξω και κρεμώδης μέσα. Είναι από τις πίτες που θες να τρως ως σνακ για να σε κρατήσει ή σε ρόλο κυρίως πιάτου μαζί με μια πράσινη σαλάτα! Βασισμένη στην καταπληκτική μου ανθοτυρόπιτα που τόσο έχετε αγαπήσει.
Υλικά για ένα μεσαίο ταψί:
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 20 φέτες ζαμπόν κομμένες σε μικρά κυβάκια
- 2 μικρά κουτάκια κρέμα γάλακτος
- 400 γρ.ρεγκάτο τριμμένο
- 200 γρ. ανθότυρο
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 φλιτζ.τσαγιού γάλα φρέσκο
- αλάτι-πιπέρι (ανάλογα τις προτιμήσεις του καθένα)
- 1/φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
- σουσάμι
Εκτέλεση:
- Σε μπολ λιώνουμε το ανθότυρο με πιρούνι και ανακατεύουμε μαζί το ρεγκάτο. Ρίχνουμε το ζαμπόν και τις κρέμες γάλακτος. Προσθέτουμε τα καρυκεύματα και 3 κουτ. σ. από το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί να ομογενοποιηθούν.
- Αλείφουμε καλά το ταψί μας σε όλη την εσωτερική επιφάνειά του και στρώνουμε τα μισά φύλλα σταυρωτά και αλειμμένα ενδιάμεσα με το ελαιόλαδο.
- Στρώνουμε τη μισή γέμιση πατώντας με πιρούνι και βάζουμε ένα φύλλο από πάνω λίγο σουρωτό. Αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση και την στρώνουμε κι αυτή καλά.
- Καλύπτουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα να κλείσουν πάνω από τη γέμιση. Εάν τα φύλλα έχουν στεγνώσει, ραντίζουμε με λίγο νερό για να μαλακώσουν.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι σταυρωτά και λαδωμένα ελαφρά ενδιάμεσα.
- Τα φύλλα που περισσεύουν τα ισιώνουμε στα πλαϊνά του ταψιού προς τα κάτω με ένα μαχαίρι ώστε να αγκαλιάσουν καλά την πίτα γύρω γύρω.
- Χαράζουμε σε κομμάτια ως τα μισά με μαχαίρι και περιχύνουμε με το γάλα.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις για 30' λεπτά ή έως ότου ροδίσει ομοιόμορφα η πίτα μας.
- Αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε!
Καλή σας επιτυχία!
Σας φιλώ
Μαριφάνη
Οταν λετε ανθοτυρο πιο εννοειται; αυτο που τριβωμε στα μακαρονια η'το μαλακο (μυζηθρα) που κανουμε πιταρακια τηγανιου τηγανιτα;;; ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας!!! Το μαλακό νωπό τυρί!!! Καλή σας επιτυχία!
ΔιαγραφήΘα την κανω μεσα στη βδομαδα... Αν δεν τρωμε το ζαμπον τι μπορει να το αντικαταστησει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πάριζα ή το παριζάκι κομμένο σε μικρά κυβακια είναι μια καλή λυση. Διαφορετικά μια πιο ελαφριά εκδοχή είναι η καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα!!!
Διαγραφή