Χοιρινή σπάλα στο φούρνο
Χοιρινή σπάλα στο φούρνο
Ένα ωραίο καλομαγειρεμένο κρέας πάντα είναι ευπρόσδεκτο στα οικογενειακά τραπέζια τις Κυριακές ή ακόμη και στα γεύματα των ρεβεγιόν. Συνηθέστερα το χοιρινό είναι αυτό που επιλέγουν τα περισσότερα νοικοκυριά αφού είναι ένα από τα κρεατικά που μπορούν να μπουν στο φούρνο και να...βγάλει από την έννοια το μάγειρα για λίγες ώρες. Κι όσο οι νοικοκυρές παράλληλα κάνουν ξέγνοιαστα άλλες δουλειές μέσα στο σπίτι, το κρέας σιγοψήνεται και ... γίνεται λουκούμι!!!
Θα σας δείξω πόσο ωραίο και ζουμερό θα γίνει το χοιρινό στο φούρνο και μάλιστα χωρίς γάστρα. Θα συμβούλευα ακόμη κι αν έχετε τέτοιο σκεύος σπίτι, να μην το χρησιμοποιήσετε. Με τον τρόπο που θα ανάλυσω σ' αυτή τη συνταγή θα δείτε πως θα πετυχαίνει το κρέας σας πάντα και δε θα στεγνώνει, αντιθέτως θα μένει μαλακό και πολύ ζουμερό μέχρι το τελευταίο κομμάτι!
Πραγματικά, το χοιρινό κόβεται με ένα πιρούνι.. τόσο μαλακό!!!
Υλικά:
- 1- 1 1/2 κιλό χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο
- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές μουστάρδα
- 1/2 κουταλιά πελτές ντομάτας
- 1 κουτ.σ. κοφτή μέλι
- χυμός από 1 ζουμερό πορτοκάλι
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
- 1 κύβος νοστιμιάς με γεύση κρέατος λιωμένος
- 1 1/2 κουτ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο
- 30 γρ. φυτικό λίπος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
- Χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά εκτός του σκόρδου και του φυτικού λίπους. Η διαδικασία ανάμειξης μπορεί να γίνει είτε σε μούλτι είτε σε απλό σέικερ.
- Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το στεγνώνουμε επιμελώς. Τσιμπάμε με τη μύτη του μαχαιριού σε διάφορα σημεία το κρέας τόσο στην επιφάνεια όσο και στο κάτω μέρος. Κρύβουμε μέσα στα άνοιγμα που κάναμε από ένα κομματάκι σκόρδου.
- Με τα χέρια αλείφουμε τη μαρινάδα πάνω στο κρέας φροντίζοντας να φτάσει παντού.
- Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε κατά τα γούστα.Πάνω στην επιφάνεια ακουμπάμε μικροποσότητες από το φυτικό λίπος.
- Σκεπάζουμε το ταψί με δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί κι από πάνω κλείνουμε και με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
- Βάζουμε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο τους 175 βαθμούς με αντιστάσεις για 3 ώρες. Μόλις παρέλθει ο χρόνος αυτός ξεσκεπάζουμε και με κουτάλι παίρνουμε από τα υγρά του ταψιού. Βρέχουμε το κρέας από πάνω με τη σάλτσα του. Με αυτόν τον τρόπο το κρέας θα κάνει ωραία κρούστα και χρώμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο με το ταψί ξεσκέπαστο για ακόμη 30 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά χωρίς όμως να στεγνώσον εντελώς. Θέλουμε να έχει μελώσει η σάλτσα μαζί με τα λίπη του κρέατος που θα αποβληθούν κατά το ψήσιμο.
- Όταν το χοιρινό ροδίσει και τρυπώντας το με πιρούνι στο κέντρο δούμε ότι δεν βγαίνουν ροζ υγρά το κρέας είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε 15 λεπτά το ταψί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και κόβουμε σε φέτες. Το υπόλοιπο ζουμί του ταψιού το συλλέγουμε και με αυτό σερβίρουμε το κρέας μας ή τη γαρνιτούρα που θα επιλέξουμε πχ. πιλάφι, πουρές ή πατάτες.
Σημ. Σε περίπτωση που θέλουμε το κρέας μας να το συνοδεύσουμε με πατάτες φούρνου ΔΕΝ τις βάζουμε μαζί με το κρέας στο ίδιο ταψί αλλά σε χωριστό βάζοντάς μαρινάδα παρόμοια του κρέατος.
Καλή σας όρεξη
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
Εγώ βάζω τρεις πράσινες πιπεριές κομμένες τετράγωνα μια ντομάτα κομμένη σε κομματάκια ρίγανη, αρκετό σκόρδο, και κεφαλοτύρι αλλά [ο τυλίγω σε αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο το βάζω όλη νύχτα στους 130 και το πρωί ανεβάζω την θερμοκρασία στους 150και τέλος 180
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι πολύ νόστιμο!!!
ΔιαγραφήΓιατί όχι σε γάστρα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν σας εξυπηρετεί μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε !!!
Διαγραφή