Το καλύτερο δίχρωμο κέικ χωρίς μίξερ

Το καλύτερο δίχρωμο κέικ χωρίς μίξερ 

Γεγονός είναι πως τα πιο "κρουστά" κέικ τα αγαπώ λίγο περισσότερο από τα σπογγώδη. Με τον όρο "κρουστά" εννοώ όλα τα κέικ και τις ζύμες που έχουν ψίχα με συνοχή λίγο πιο σφιχτή και όχι τόσο αφρώδη με αυτήν που σχηματίζει ένα κέικ με μαρέγκα και τη χρήση μίξερ. 

Το σημερινό μας κέικ είναι ένα από αυτά που λατρεύω! Δεν χρειαζόμαστε μίξερ και τα υλικά μας τα χτυπάμε απλά με ένα σύρμα. Όπως θα δείτε πιο κάτω έχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε: κέικ πεντανόστιμο, βουτυράτο, κρουστό και βέβαια πολύ χορταστικό!

Εάν σας ενδιαφέρει ένα τέτοιο κέικ ακολουθήστε τις οδηγίες μου και..καλή σας επιτυχία!


Υλικά:

  • 4 αυγά 
  • 100γρ βούτυρο αγελαδινό 
  • 150ml ηλιέλαιο
  • 1 κούπα  του νες ζάχαρη
  • 250ml γάλα φρέσκο 
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 2 κάψουλες εσάνς βανίλιας
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο 
  • 500γρ +/- φάριν απ ανακατεμένο με 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder


Στην πράξη: 

  • Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο χωρίς να κάψει. Σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα υλικά κατά σειρά δηλαδή τα αυγά, το χλιαρό βούτυρο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και το γάλα. Στο μείγμα που προκύπτει προσθέτουμε το αλάτι και τις βανίλιες και χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη.
  • Στο ένα μέρος ρίχνουμε μια ποσότητα  αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να πάρουμε έναν χυλό ενδιάμεσης πυκνότητας, όπως δηλαδή όλα τα κλασικά κέικ. Στο άλλο μέρος ανακατεύουμε το κακάο μαζί με 1 κουταλιά επιπλέον ζάχαρη και τόσο αλεύρι όσο να προκύψει ένα μείγμα λίγο πιο πυκνό από το κλασικό. Η συνολική ποσότητα του αλευριού μπορεί να είναι μικρότερη από 500γρ. κι αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των αυγών και βέβαια τα λιπαρά του βουτύρου.
  • Αλευροβουτυρώνουμε καλά μια κλασική φόρμα για κέικ και τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Γεμίζουμε τη φόρμα με στρώσεις από τα δύο μείγματα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς με αντιστάσεις στη δεύτερη από το τέλος θέση για 50 λεπτά έως 1 ώρα.
  • Αφού το κέικ φουσκώσει και βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί καλά, βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει με τη φόρμα του καλά πάνω σε σχάρα. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη ή λιωμένη σοκολάτα.


Καλή σας απόλαυση! 

Φιλικά, 

Μαριφάνη















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις