ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ
Γλυκάκι νόστιμο σας έχω για σήμερα, μιας που μέσα στις περιόδους των νηστειών ενδέχεται να προκύπτουν οικογενειακές γιορτές, γεννέθλια και κεράσματα...
Υλικά (για μισή δόση):
- 100γρ. λιωμένη μαργαρίνη
- 100ml ηλιέλαιο
- 1/2 φλιτζ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 φλιτζ.τσ. χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 μικρό ακέρωτο πορτοκάλι
- 1 κάψουλα βανίλια
- 1/4 κουτ.γλ. αλάτι
- 1/2 κουτ..γλ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1/2 κουτ.γλ κανέλα σε σκόνη
- 2/3 φλιτζ. τσ. καρυδόψιχα θρυμματισμένη
- 1 κουτ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 κουτ.σ. σιμιγδάλι χονδρό
- 5 γεμάτες κουτ.σ. φαρίνα που φουσκώνει
Για το σιρόπι:
- 2/3 φλιτζ.τσ. ζάχαρη
- 2/3 φλιτζ.τσ. νερό
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
- 2 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 κουτ.σ. χυμός λεμονιού
- φλούδα από 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι
Διαδικασία:
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, με το λάδι, τη ζάχαρη και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Περνάμε ελαφρά ένα μικρό πυρέξ με μαργαρίνη (το δικό μου ήταν στρογγυλό ταψί 22 εκ. διαμέτρου και ρηχό) και το πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
- Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 25 λεπτά ή έως ότου ροδίσει. Αφού η πίτα μας γίνει, τη βγάζουμε από το φούρνο και πάνω σε σχάρα την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αφού κρυώσει τη χαράσσουμε σε κομμάτια.
- Βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού -εκτός του χυμού- για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Έπειτα αφαιρούμε με ένα τρυπητό τα μπαχαρικά και τη φλούδα και σιροπιάζουμε λίγο-λίγο με το σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να πιει όλο το σιρόπι του. Ιδανικά αφού το γλυκό κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο για να δέσει καλύτερα.
- Διακοσμούμε την καρυδόπιτα με τριμμένο φιστίκι, καρύδι ή ό.τι άλλο μας αρέσει.
Καλή σας επιτυχία!
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας