ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

Γλυκάκι νόστιμο σας έχω για σήμερα, μιας που μέσα στις περιόδους των νηστειών ενδέχεται να προκύπτουν οικογενειακές γιορτές, γεννέθλια και κεράσματα...



Υλικά (για μισή δόση):

  • 100γρ. λιωμένη μαργαρίνη
  • 100ml ηλιέλαιο 
  • 1/2 φλιτζ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 φλιτζ.τσ. χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 μικρό ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • 1/4 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κουτ..γλ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/2 κουτ.γλ κανέλα σε σκόνη
  • 2/3 φλιτζ. τσ. καρυδόψιχα θρυμματισμένη
  • 1 κουτ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουτ.σ. σιμιγδάλι χονδρό 
  • 5 γεμάτες κουτ.σ. φαρίνα που φουσκώνει

Για το σιρόπι:

  • 2/3 φλιτζ.τσ. ζάχαρη
  • 2/3 φλιτζ.τσ. νερό
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κουτ.σ. χυμός λεμονιού
  • φλούδα από 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι


Διαδικασία:

  • Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, με το λάδι, τη ζάχαρη και όλα τα υπόλοιπα υλικά. 
  • Περνάμε ελαφρά ένα μικρό πυρέξ  με μαργαρίνη (το δικό μου ήταν στρογγυλό ταψί 22 εκ. διαμέτρου και ρηχό)  και το πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 25 λεπτά ή έως ότου ροδίσει. Αφού η πίτα μας γίνει, τη βγάζουμε από το φούρνο και πάνω σε σχάρα την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αφού κρυώσει τη χαράσσουμε σε κομμάτια.
  • Βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού -εκτός του χυμού- για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Έπειτα αφαιρούμε με ένα τρυπητό τα μπαχαρικά και τη φλούδα και σιροπιάζουμε λίγο-λίγο με το σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να πιει όλο το σιρόπι του. Ιδανικά αφού το γλυκό κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο για να δέσει καλύτερα. 
  • Διακοσμούμε την καρυδόπιτα με τριμμένο φιστίκι, καρύδι ή ό.τι άλλο μας αρέσει.


Καλή σας επιτυχία!

Φιλικά,

Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις