ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ

 ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ 


Η αποθέωση των φθινοπωρινών γλυκών, πιο εύκολη και νόστιμη από κάθε άλλη φορά! Καραμελωμένη μηλόπιτα χωρίς αυγά και χωρίς χρήση μίξερ!!!!




Υλικά για μια μικρή μηλόπιτα (για μεγαλύτερη δόση διπλασιάζουμε ή τριπλασιάζουμε όλα τα υλικά)

Για την καραμέλα:

  • 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη κλασική ή με περιεκτικότητα σε βούτυρο
  • 50γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καστανή 
  • αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  • 1/3 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη 
  • 1/3 κουτ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη 

Για τη μηλόπιτα:

  • 3 μεγάλα μήλα  fudji ή jona gold ( τα κιτρινοκόκκινα μήλα) 
  • μερικές σταγόνες λεμόνι 
  • 150ml ηλιέλαιο 
  • 200ml γάλα 
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • 100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 καψουλάκια βανίλια 
  • 1 τσιμπιά αλάτι 
  • 1 τσιμπιά κανέλα ή λίγο ξύσμα πορτοκαλιού 
  • 1 κουτ.γλ. banking powder
  • 200gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

*εναλλακτικά χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει παραλείποντας το baking powder που αναφέρεται πιο πάνω


Στην πράξη:

  • Για την καραμέλα: Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη μαργαρίνη και τα 2 είδη ζάχαρης να λιώσουν μαζί σε σιγανή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε πού και πού. Όταν λιώσει το ένα υλικό μέσα στο άλλο προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και το γαρύφαλλο να ενωθούν κι αυτά στο μείγμα. Σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε στην άκρη το κατσαρολάκι έως ότου χρειαστούμε το μείγμα.
  • Για τη ζύμη: Σε μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το γάλα, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, τις βανίλιες, το αλάτι, την κανέλα ή το ξύσμα και τέλος το αλεύρι και το baking . Η ζύμη θα μοιάζει λίγο πιο αραιή από κουρκούτι, εάν όμως δείχνει ότι πολύ πυκνό τότε συμπληρώνουμε ελάχιστο επιπλέον λάδι.
  • Για τα μήλα: Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μισές φετούλες τις οποίες ραντίζουμε με λίγες σταγόνες λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
  • Συναρμολόγηση και ψήσιμο: Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψάκι μας, ακόμη κι αν αυτό είναι αντικολλητικό για να μην κολλήσουν τα μήλα. Βάζουμε το μισό μείγμα καραμέλας να φθάσει παντού πάνω στο χαρτί. Στρώνουμε τις φέτες μήλου τη μία δίπλα στην άλλη και από πάνω τους περιχύνουμε την υπόλοιπη καραμέλα. Τέλος αδειάζουμε πάνω από τα μήλα το χυλό φροντίζοντας να καλυφθούν καλά τα μήλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις για 30 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η ζύμη. Αφού ψηθεί η πίτα την αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς κι έπειτα την αναποδογυρίζουμε πάνω σε πιατέλα. Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και σερβίρουμε σε κομμάτια! 

Για μια εξίσου πεντανόστιμη μηλόπιτα με αυτά και λίγα περισσότερα υλικά ανατρέξτε  εδώ .

Σημ. Οι τύποι των μήλων που αναφέρονται είναι οι καταλληλότεροι καθώς τα μήλα είναι πολύ ζουμερά και δένουν απίστευτα με την καραμέλα! Ο καθένας βέβαια μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι θέλει, για μέγιστα αποτελέσματα όμως αξίζει να χρησιμοποιηθούν τη συγκεκριμένα της συνταγής!!!


Καλή επιτυχία 🍎🍎🍎🍎

Φιλικά, 

Μαριφάνη









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις