ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΜΕ ΚΕΙΚ

ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΜΕ ΚΕΙΚ

Εξαιρετικές καριόκες για φανταστικά κεράσματα ανακυκλώνοντας το κέικ που μας περίσσεψε και προσθέτοντας μυρωδάτη μαρμελάδα πορτοκαλιού για υπέροχη υφή και άρωμα! 
Δοκιμάστε τες! Θα γίνουν ανάρπαστες...!







Υλικά για 20-22 κομμάτια:
Για το μείγμα
  • *450γρ κέικ εμπορίου ή σπιτικό με γεύση κακάο, βανίλια ή μαρμπρέ 
  • 100γρ. καρυδόψιχα 
  • **200γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι 
  • 1 κι 1/2 σφηνοπότηρου κονιάκ ή σπιτικό λικέρ ή παραδοσιακή τεντούρα 
  • ***125γρ. κουβερτούρα κλασική (σκούρη)

Για την επικάλυψη:
  • 450γρ. κουβερτούρα κλασική (σκούρη)
  • 1 κουτ. γλ. ηλιέλαιο
  • υποβρύχιο βανίλια ή λευκή κουβερτούρα για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

* Όσο πιο μαλακό είναι το κέικ τόσο πιο αφράτες θα γίνουν οι καριόκες. Το μαλακό κέικ δίνει υπέροχη υφή και δεν κάνει τις καριόκες στεγνές. 
** Η μαρμελάδα πορτοκαλιού που περιέχει μικρά κομματάκια φρούτου δίνει εξαιρετικό άρωμα στις καριόκες.
*** Για να μην γίνουν υπερβολικά λιγωτικές οι καριόκες προτιμούμε κουβερτούρα με περιεκτικότητα σε κακάο από 55% και άνω.

Στην πράξη: 

Για το μείγμα 
  • Θρυμματίζουμε το κέικ με τον πολυκόφτη να γίνει ψίχουλα και μεταφέρουμε σε μπολ. Ομοίως ψιλοκοκόβουμε την καρυδόψιχα και την αδειάζουμε στο μπολ με το τριμμένο κέικ.
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα είτε σε μπεν μαρί, είτε σε φούρνο μικροκυμάτων και όσο είναι ρευστή ενώνουμε την μαρμελάδα και το λικέρ. Ανακατεύουμε καλά και όλο μαζί το μείγμα το ρίχνουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε τα υλικά να ενωθούν.
  • Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί φτιάχνουμε ένα μπαστούνι με τη ζύμη, στρογγυλεύοντας ελαφρώς με τα χέρια την πάνω πλευρά. Τυλίγουμε σε ρολό με το χαρτί και ύστερα μέσα σε αλουμινόχαρτο. 
  • Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 45 λεπτά, έπειτα ξετυλίγουμε και κόβουμε ως κάτω σε χονδρουλές φέτες. Αφήνουμε τις καριόκες χωρίς το περιτύλιγμα στην κατάψυξη για ακόμη 20 λεπτά να σταθούν καλά.
Για την επικάλυψη: 
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε καλά να γίνει λείο το μείγμα και αφήνουμε πάνω στο μπεν μαρί το μπολ για να μείνει ρευστή η σοκολάτα όσο τη δουλεύουμε.
  • Βγάζουμε από την κατάψυξη λίγα κομμάτια καριόκες κάθε φορά και τα βουτάμε στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα. 
  • Στραγγίζουμε καλά με πιρούνι και μεταφέρουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μέσα σε ταψί. 
  • Αφού τελειώσουμε με όλες τις καριόκες  τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά.
Για τη διακόσμηση: 
  • Λιώνουμε το υποβρύχιο ή τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί και με πιρούνι κάνουμε γραμμές πάνω από τις καριόκες.
  • Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να στεγνώσουν οι καριόκες κι έπειτα τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτα.
Διατηρούμε τις καριόκες στο ψυγείο ή κι εκτός ψυγείου τους χειμερινούς μήνες. 


Σημ. Για περισσότερο άρωμα και γεύση μπορούμε να προσθέσουμε και 1/3 κουτ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη και 1/3 κουτ.γλ. κανέλα.



Καλή σας επιτυχία 
Φιλικά, 
Μαριφάνη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις