Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αποξηραμένα κράμπερις και ξηρούς καρπούς

Γεια σας καλά μου φιλαράκια!!!


Όλον αυτόν τον καιρό της σαρακοστής είχα κάποια  καλέσματα σε κυριακάτικα τραπέζια και δεν μπορούσα να μην πάω το πεσκέσι μου. Ακολούθησα τον ασφαλή δρόμο του σιμιγδαλένιου χαλβά που είναι νηστίσιμος και αρέσει στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο τελευταίος μου χαλβάς πριν λίγες μέρες "κούμπωσε" άψογα με τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τα κράμπερις που είχαμε αποθηκευμένους σε ένα ντουλαπάκι και έδωσε μια άλλη.... "φινέτσα" στο χαλβά μου!!!

Η συνταγή  απλούστατη...



Υλικά:
1 σακουλάκι σιμιγδάλι χονδρό
1 κούπα ελαιόλαδο
2 1/2 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ανάλατα αμύγδαλα μαζί με φουντούκια (χοντροσπασμένα) 
1/2 κούπα αποξηραμένα κράμπερις
1 κουτ.σ. μέλι
κανέλα σε σκόνη +1 ξύλο για το σιρόπι
φλούδα από 1/2 πορτοκάλι
ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα κατά προτίμηση με χονδρό πάτο, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι ταράζοντάς το με ξύλινη κουτάλα ίσα που να αλλάξει χρώμα. 
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τη μισή ποσότητα ξηρών καρπών και κράμπερις να καβουρδιστούν κι αυτά μαζί με το σιμιγδάλι. Αποσύρουμε από το μάτι.
  4. Σταδιακά ρίχνουμε το σιρόπι (αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα) που ετοιμάσαμε μέσα στο μείγμα σιμιγδαλιού ανακατεύοντας ώσπου να πετύχουμε έναν αραιό χυλό.  Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι ανακατεύοντας διαρκώς σε μέτρια προς σιγανή φωτιά μέχρι να πιει το μείγμα όλο το σιρόπι και να βγάζει χοντρές μπουρμπουλήθρες επιφανειακά. Το μείγμα θα πρέπει να έχει πλέον σφίξει και να στέκεται.
  5. Βάζουμε σε μια φόρμα το μείγμα μας και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  6. Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε προσεκτικά, γαρνίρουμε με την υπόλοιπη ποσότητα ξηρών καρπών και πασπαλίζουμε με την σκόνη κανέλας!!! Επίσης εάν θέλουμε πασπαλίζουμε και λίγη κρυσταλλική ζάχαρη!!!

Καλή σας απόλαυση!!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις