Γίνετε μέλος του blog μας

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

Φασολάκια λαδερά και άκρως........ελληνικά!!!!

Είναι κι αυτά ένα......από τα "μέλη" της Μεσογειακής διατροφής και κατ' επέκταση  δημιούργημα της ελληνικής κουζίνας!!!Προσωπικά όσο μεγαλώνω, απορρώ όλο και περισσότερο γιατί ως μικρό παιδί μου τάζανε χρυσάφι μήπως και με "τουμπάρουν" έστω και να δοκιμάσω μια μπουκιά από κάτι τέτοια σπιτικά και υγειηνά φαγάκια....Τουλάχιστον τώρα τους δικαιώνω..ίσως μάλιστα να αποτελεί απόδειξη αυτού του γεγονότος το ότι χθες  το μεσημέρι αφού τα μαγείρεψα, έφαγα μόνη μου σχεδόν μισή κατσαρόλα παρέα με τα συνοδευτικά αξεσουάρ του (φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι και σκληρή φετούλα) κι όμως δεν έσκασα χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ!!!!

Παρακάτω παραθέτω την original εκδοχή του με μια μικρούλα -σας δίνω το λόγο μου- μοντέρνα πινελιά!!!





Υλικά για 4 μερίδες:
  • 500 γρ. φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 1 χυμός ντομάτας κλασικός
  • 1 μέτριο  κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα κανέλα ή 1 ξύλο κανέλας
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλιές σ. καλής ποιότητας κέτσαπ (προαιρετικά)
  • 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1 μικρό καρότο σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζ. τσ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθούν 3 φλιτζ. νερό και ρίχνουμε τα  φρέσκα φασολάκια. Στη περίπτωση που είναι  κατεψυγμένα τα ζεματάμε σε ζεστό νερό για 1' λεπτό, στραγγίζουμε και μετά μέσα στην κατσαρόλα πάλι μαζί με 2 κούπες νερό.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό και τα βάζουμε κι αυτά
  3. Μόλις πάρουν 1 βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και τα αφήνουμε για 10' λεπτά ακόμη.
  4. Στη συνέχεια  ρίχνουμε και τον χυμό ντομάτας μαζί με την κέτσαπ (να η πινελιά που λέγαμε), το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το λάδι.
  5. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα για να μην λιώσουν τα φασολάκια
  6. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1' ώρα (βλέπουμε και με το μάτι) συμπληρώνοντας κι άλλο νερό εφ' όσον κρίνουμε απαραίτητο ώστε να μην μείνουν ωμά οι πατάτες και τα καρότα και για να γίνει η σάλτσα πηχτή και κατακόκκινη.
  7. Σερβίρουμε με νόστιμη σκληρή φέτα από το δοχείο και φρέσκο ψωμί!!!


Σημ.Τα κρεμμύδια δεν τα τσιγαρίζουμε αλλά τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μες στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και...την ησυχία τους. Γίνονται κι έτσι καραμελωμένα, δεν  μαραίνονται από το τσιγάρισμα και αφήνουν πλούσια γεύση.
Σημ.2 Η σάλτσα για να είναι πετυχημένη πρέπει να έχει ρουφήξει τα περισσότερα υγρά και να έχει μείνει το λάδι της..
Σημ3 Τρώγονται και την επόμενη μέρα όχι υποχρεωτικά ζεσταμένα ειδικότερα αν είναι καλοκαίρι!


Καλή σας όρεξη!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας