ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
Ένα γλυκό αριστούργημα και μάλιστα απαλλαγμένο από τη ζάχαρη!
Πάστα ταψιού με αφράτο παντεσπάνι, βελούδινη κρέμα και σοκολατένια γκανάς!!!
Δοκιμάστε τη χωρίς ... αναβολή!!!
Υλικά:
Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
- 3 μεγάλα αυγά ή 4 μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
- 1/2 κουτ.γλ. γλυκαντικό stevia σε υγρή μορφή
- 1 κουτ.γλ. κοφτό baking powder
- 2 κουτ.σ. κακάο άγλυκο
- 1/4 κουτ.γλ. αλάτι
- 20 ml σπορέλαιο
- 125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το ράντισμα του παντεσπάνι:
- 2 φλιτζ.τσ. ζεστό γάλα
- 1 κουτ.γλ. γλυκαντικό stevia σε υγρή μορφή
- 1 κουτ.γλ. μπράντυ ή κονιάκ
Για την κρέμα:
- 1 κονσέρβα φυτική σαντιγί κρύα
- 300ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 1 κουτ.γλ. γλυκαντικό stevia σε υγρή μορφή
Για τη γκανάζ σοκολάτας:
- 250γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη
- 150ml φρέσκο γάλα
- 1 κουτ.γλ. μέλι
Διαδικασία:
- Σε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη.
- Με το μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με το αλάτι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το λάδι, το γλυκαντικό και σταδιακά το κακάο με το baking powder και το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ. Το μείγμα θα μοιάζει αφρώδες και σχετικά σφιχτό. Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε -τμηματικά- τη μαρέγκα κάνοντας διπλώματα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα ταψί μακρόστενο διαστάσεων περίπου 27 Χ 21 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα, χτυπάμε 2 φορές στον πάγκο για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 20' λεπτά (ελέγχουμε το εσωτερικό του παντεσπάνι με μια οδοντογλυφίδα ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ψήσιμο). Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να γίνει χλιαρό το παντεσπάνι.
- Ανακατεύουμε στο ζεστό γάλα το γλυκαντικό με το ποτό και ραντίζουμε σιγά-σιγά το παντεσπάνι. Κρατάμε στην άκρη να "τραβήξει".
- Για την κρέμα αφρατεύουμε με το μίξερ τη φυτική σαντιγί ως ότου διπλασιαστεί σε όγκο. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γλυκαντικό, τις βανιλίνες και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσουμε μια απαλή κρέμα που να "στέκεται". Απλώνουμε ομοιόρφα την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι (κρατάμε μια μικρή ποσότητα στην άκρη για τη διακοσμηση) και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 4 ώρες.
- Για τη γκανάζ ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα να πάρει μια βράση κι έπειτα το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα. Περιμένουμε 2-3 λεπτά και ανακατεύουμε με σύρμα ως ότου αποκτήσουμε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Προς το τέλος ενώνουμε και το μέλι. Μόλις η γκανάζ γίνει χλιαρή -σ'αυτό το πετυχαίνουμε αναδεύοντας το μείγμα για 3-4 λεπτά- το απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Κουνάμε προσεχτικά το ταψί ώστε να φθάσει παντού η γκανάζ και επαναφέρουμε την πάστα στο ψυγείο.
- Δύο ώρες μετά, χαράσουμε σε κομμάτια το γλυκό και διακοσμούμε με ροζέτες κρέμας που κρατήσαμε.
- Διατηρρούμε την πάστα στο ψυγείο έως ότου τη σερβίρουμε.
Καλή σας επιτυχία!
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας