ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΣΑΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΥ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΣΑΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΥ


Η πορτοκαλόπιτα είναι από τα γλυκά που έμαθα να πρωτοφτιάχνω αλλά που για κάποιον μυστήριο λόγο δεν είναι από τις πρώτες μου επιλογές στα κεράσματα παρ' όλο που είναι από τα "καλά" μου γλυκά..... Ωστόσο στην οικογένεια μου τη ζητούσαν επίμονα τον τελευταίο καιρό και δεν μπορούσα να τους την αρνηθώ. 

Η συνταγή που θα σας δείξω είναι διαμορφωμένη μετά από διάφορες δοκιμές που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια για να την φέρω στα γούστα μας! Το αποτέλεσμα πραγματικά ονειρικό! Πορτοκαλόπιτα ζουμερή, καραμελωμένη σαν ζαχαροπλαστείου! Δε διακρίνεται το αυγό ενώ το σιρόπι της δένει άψογα μέσα στα υπόλοιπα υλικά μετατρέποντάς την σε ένα γλυκό θαύμα! 

Προτείνω ανεπιφύλακτα να τη δοκιμάσετε και δεν θα την αλλάζετε...!

Εξαιρετική επιλογή για την Άνοιξη, τις γιορτές του Πάσχα και το καλοκαίρι σερβιρισμένη με κάποιο παγωτό κρέμας...!



Υλικά (μισή δόση)

Για την πίτα:

  • 1/2 πακέτο φύλλα κρούστας ψιλοκομμένα 
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 1 κεσεδάκι (από το γιαούρτι) ηλιέλαιο
  • 1 μέτριο πορτοκάλι ολόκληρο, καθαρισμένο από τη φλούδα και πολτοποιημένο
  • 1 και 1/2 από το κεσεδάκι του γιαουρτιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 μέτριο πορτοκάλι (το χυμό του)
  • 1 αυγό μεσαίο 
  • 1/5 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 κάψουλα βανιλίνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
  • 2 κουτ.γλ. κοφτά baking powder
  • 3 κουτ. σ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

  • 2 και 1/2 φλιτζ. του νες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 και 1/2 φλιτζ. του νες νερό
  • χυμός από 2 μέτρια πορτοκάλια
  • φλούδες από 1 πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας 

Για τη διακόσμηση:

  • σιρόπι από γλυκό κουταλιού πορτοκαλιού ή άλλου παρόμοιου εσπεριδοειδούς
  • μερικά κομματάκια -//-  -//-  



Διαδικασία:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και βράζουμε για 3 λεπτά. Το αφήνουμε να χλιάνει κι αφαιρούμε τη φλούδα και το ξύλο κανέλας.
  • Απλώνουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα κρούστας πάνω σε μια ρηχή λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 165 βαθμούς του φούρνου με αντιστάσεις για 20 λεπτά ανακατεύοντας ενδιάμεσα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Δε θέλουμε να πάρουν χρώμα, μόνο να στεγνώσουν. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το γιαούρτι με το λάδι, το αυγό, τη ζάχαρη και το πολτοποιημένο πορτοκάλι να λιώσει το ένα υλικό μέσα στο άλλο.
  • Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη βανιλίνη, το αλάτι, το σιμιγδάλι και το baking powder να ενωθούν κι αυτά μέσα στο μείγμα.
  • Τέλος προσθέτουμε λίγα-λίγα τα ψημένα φύλλα και τα ανακατεύουμε πολύ απαλά με μαρίζ να ενσωματωθούν χωρίς όμως να λιώσουν.
  • Περνάμε με λίγο ηλιέλαιο ένα ταψί μεσαίας διάστασης (το δικό μου είναι στρογγυλό 25 εκ.) και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι σε όλο το εσωτερικό του και στα πλαϊνά.
  • Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να "ξεκουραστεί". Έπειτα ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 45 λεπτά ή έως ότου πάρει ομοιόμορφα ροδαλό χρώμα.
  • Χαράσσουμε το ζεστό γλυκό ως κάτω σε κομμάτια και σιροπιάζουμε σιγά-σιγά με το χλιαρό σιρόπι κρατώντας το 1/3 της ποσότητας στην άκρη. Περιμένουμε να απορροφήσει η πορτοκαλόπιτα το σιρόπι κι έπειτα ρίχνουμε και το υπόλοιπο. 
  • Ραντίζουμε την επιφάνεια με μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι από γλυκό κουταλιού και στολίζουμε κάθε κομμάτι με ένα κομματάκι γλυκό κουταλιού.
  • Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα κρύα από το ψυγείο! Ταιριάζει άψογα με παγωτό κρέμα και σαντιγί !!! 


Καλή σας επιτυχία

Φιλικά,

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις