ΚΕΙΚ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΚΕΙΚ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Νόστιμο, αφράτο και μυρωδάτο...🍊
Υλικά:
- 1 μεγάλο πορτοκάλι καθαρισμένο από τη φλούδα και τις λευκές ίνες
- 3 μεσαία αυγά χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
- 200γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 100ml ηλιέλαιο
- 2 κούπες του νες ζάχαρη κρυσταλλική
- 120ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- χυμός από ένα ζουμερό πορτοκάλι
- 1 φακελάκι βανιλέτα ή βανιλέτα με άρωμα πορτοκαλιού
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 450-500γρ. φαρίνα που φουσκώνει με άρωμα πορτοκαλιού ή κλασική κόκκινη
- 125γρ. κουβερτούρα σκούρη ή γάλακτος
- 25γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
Στην πράξη:
- Πολτοποιούμε στο μούλτι το πορτοκάλι, κι έπειτα απομακρύνουμε τα κουκουτσάκια εάν προκύψουν.
- Στο μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 5 λεπτά να αφρατέψουν και να πάρουν όγκο, έπειτα προσθέτουμε το ηλιέλαιο να γίνει το μείγμα κρεμώδες.
- Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους περιμένοντας να απορροφηθεί ο ένας πριν προσθέσουμε τον δεύτερο.
- Σειρά έχουν η βανιλέτα, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε μέσα στο γάλα το χυμό από το πορτοκάλι και τα προσθέτουμε εναλλάξ με το αλεύρι. Δεν χτυπάμε για πολλή ώρα το μείγμα, θέλουμε ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι και να μην αφήνει κομματάκια. Η ζύμη θα πρέπει να είναι λίγο πιο σφιχτή απ'ό.τι τα κλασικά κέικ.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
- Βάζουμε τμηματικά τη μαρέγκα στο μείγμα κάνοντας απαλά διπλώματα με τη σπάτουλα ώσπου να απορροφηθεί καλά από τη ζύμη.
- Αλευροβουτυρώνουμε μια φόρμα στρογγυλή με τρύπα ή δύο μικρότερες μακρόστενες και στρώνουμε το μείγμα. Χτυπάμε λίγο στον πάγκο να κατανεμηθεί το υλικό ομοιόμορφα και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με κάτω αντίσταση και αέρα στη δεύτερη θέση από το τέλος. Το ψήσιμο θα μας πάρει περίπου 55 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, σε κάθε περίπτωση ελέγχουμε την πρόοδό του στα 45 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαιράκι στο κέντρο του κέικ κι ανάλογα συνεχίζουμε ή ολοκληρώνουμε το ψήσιμο.
- Αφήνουμε το κέικ μέσα στη φόρμα του και όλο μαζί το βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
- Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα προσεχτικά.
- Για την επικάλυψη λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα κομματιασμένη μαζί με το βούτυρο να λιώσουν εντελώς κι ανακατεύουμε να γίνει λείο το μείγμα.
- Περιχύνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και περιμένουμε να στερεοποιηθεί πριν σερβίρουμε.
Καλή σας επιτυχία 🍊
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας