ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ
Μπισκοτάκια βουτύρου για τον καφέ των μεγάλων και για το γάλα....του Άγιου Βασίλη! Μαλακά, πεντανόστιμα και εύκολα!
Υλικά:
- 250γρ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 1 μεσαίο αυγό
- 1 βανιλλέτα
- 1/5 κουτ.γλ. αλάτι
- 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
Για το γλάσο:
- α' περίπτωση=> λιωμένη κουβερτούρα κλασική/λευκή/γάλακτος μαζί με 1 κουτ.γλ. σπορέλαιο
- β' περίπτωση=> υποβρύχιο βανίλια ρευστοποιημένη σε μπεν μαρί (για χρωματιστό γλάσο προσθέτουμε 1-2 σταγόνες υγρού χρώματος ζαχαροπλαστικής)
- γ' περίπτωση=> 3 κουτ.σ. άχνη ζάχαρη στην οποία προσθέτουμε λίγο νερό ή χυμό ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν μια αραιή πάστα (κι εδώ μπορεί να προστεθεί λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής)
- δ' περίπτωση=> 3 κουτ.σ. σκόνη σοκολάτας μαζί με λίγο ζεστό νερό να γίνουν μια αραιή πάστα
Διαδικασία:
- Στο μίξερ ή στο χέρι με σύρμα αφρατεύουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό, το χυμό, τη βανιλλέτα και το αλάτι να ενωθούν. Σταματάμε το χρήση του μίξερ και συνεχίζουμε με τα χέρια, προσθέτοντας τμηματικά το κοσκινισμένο αλεύρι - η χρήση μαρίζ βοηθάει πολύ στη διαδικασία. Όταν η ζύμη αρχίσει να κολλάει στη σπάτουλα, συνεχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια. Η ζύμη θα πρέπει να μαζεύεται σε μπάλα και να είναι λεία χωρίς να θρυμματίζεται. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρας.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι την επιφάνεια που θα εργαστούμε. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους όσο το φύλλο της ζύμης κουρού (όχι πολύ λεπτό, όχι πολύ παχουλό). Κόβουμε τη ζύμη σε σχήματα με κουπ-πατ και μεταφέρουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα στρωμμένη με ΔΙΠΛΟ χαρτί ψησίματος. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ανοίγοντας ξανά τη ζύμη που περισσεύει κόβοντας σχήματα, ως ότου τελειώσει. Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170' βαθμούς με αέρα για 15 λεπτά (για μπισκότα μεσαίου μεγέθους) ή στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις. Η επιφάνεια των μπισκότων θα πρέπει να είναι λεία και ανοιχτόχρωμη και η κάτω πλευρά τους λίγο πιο σκούρα σε καμία περίπτωση δεν τα παραψήνουμε γιατί σκληραίνουν!
- Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς μέσα στο ταψί τους -όσο είναι ζεστό το ταψί εξακολουθούν τα μπισκότα να ψήνονται μέσα σε αυτό- και να σταθεροποιηθούν.
- Φτιάχνουμε το γλάσο της επιλογής μας και βουτάμε την μπροστινή πλευρά των μπισκότων στο μπολ με το υλικό, στραγγίζοντας την περίσσια ποσότητα. Μεταφέρουμε τα γλασαρισμένα μπισκότα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και όσο είναι νωπό το γλάσο πασπαλίζουμε με χρωματιστά ζαχαρωτά και τρούφες.
- Φυλάμε τα μπισκότα σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς μακριά από υγρασίες και εστίες θερμότητας.
Καλή σας επιτυχία!
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας