Crumble ΜΗΛΟΥ
Crumble ΜΗΛΟΥ
Τραγανή, μυρωδάτη τάρτα μήλου... Ένα είδος μηλόπιτας, γνωστή και ως "τριφτή" φτιαγμένη με έναν τρόπο πολύ διασκεδαστικό με πολύ απλά υλικά.
Η εκδοχή που παραθέτω είναι νηστίσιμη ώστε να την απολαμβάνουμε όλο το χρόνο!
Υλικά για μια μικρή τάρτα:
Για η ζύμη:
- 320γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100ml σπορέλαιο
- 120ml χυμός πορτοκαλιού ή mix φρούτων εμπορίου
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή άλλο λικέρ με μπαχαρικά πχ τεντούρα, κερασώ κλπ ή εσπεριδοειδών
- 1/2 κουτ.γλ. baking powder
- 1/3 κουτ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 1 τσιμπιά αλάτι
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 50γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/3 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
Για τη γέμιση:
- 4 μεγάλα ζουμερά μήλα τριμμένα στον τρίφτη
- 3 1/2κουτ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
- 1/3 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κουτ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Διαδικασία:
- Σε μπολ βάζουμε το λάδι και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και το ποτό. Διαλύουμε μέσα στο χυμό τη σόδα κι αφού αφρίσουν τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Την κόβουμε σε δύο μέρη, το ένα λίγο πιο μεγάλο κομμάτι από το άλλο και τα βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένα με μεμβράνη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Για τη γέμιση βάζουμε τα τριμμένα μήλα με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος.
- Για τη σύνθεση: Αλείφουμε με φυτικό βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί ή φόρμα με διάμετρο περίπου 22 εκ. Με τα χέρια στρώνουμε το μεγαλύτερο ζυμάρι σηκώνοντας ελαφρώς στα πλαϊνά. Αδειάζουμε τη γέμιση μήλου ομοιόμορφα σε όλο το εσωτερικό. Παίρνουμε το υπόλοιπο ζυμαράκι και με τα χέρια μας το κόβουμε μικρά κομματάκια, με τα οποία καλύπτουμε όλη την τάρτα (δεν υπάρχει πρόβλημα εάν μείνουν μικρά κενά διότι στο ψήσιμο η ζύμη φουσκώνει και απλώνεται καλύπτοντας τα ακάλυπτα σημεία της γέμισης). Ψήνουμε το crumble σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει. Αφού ψηθεί αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εντελώς και αν θέλουμε την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με την άχνη και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια.
Καλή σας επιτυχία 🍎
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας