ΕΚΛΕΡ ΤΑΨΙΟΥ

ΕΚΛΕΡ ΤΑΨΙΟΥ

Εκλέρ ταψιού έβλεπα παντού κι εκλέρ ταψιού δεν έφτιαχνα ποτέ. Στο μυαλό μου δεν χωράει "εκλέρ" χωρίς ζύμη για εκλέρ οπότε το απέριπτα βάζοντας το στη λίστα με ένα ακόμη "viral" γλυκό του διαδικτύου που παρουσιάζει αστοχία.. Μέχρι που ήρθε η στιγμή να δοκιμάσω κι εγώ να δω τι ακριβώς είναι αυτό το τόσο διάσημο γλυκό. Διαμόρφωσα μια δική μου συνταγή με δική μου κρέμα και γκανάζ στα δικά μου γούστα κρατώντας το βασικό συστατικό ατόφιο: τα μπισκότα αντί της ζύμης. Το αποτέλεσμα ήταν να μην πιστεύω αυτό που τρώω! Πως ήταν δυνατόν να νιώθω ότι τρώω εκλέρ χωρίς να είναι εκλέρ; Για να γίνω πιο σαφής, το γλυκό αυτό είναι ένα θαύμα. Είναι ένα μπισκοτογλυκό "μαμαδέ",  ανάλαφρο και βελούδινο από τις κρέμες του οι οποίες ουδετεροποιησούν την χαρακτηριστική γεύση των πτι-μπερ δίνοντας τελικά μια παρόμοια αίσθηση με αυτό τον εκλέρ αλλά με δικές του ξεχωριστές υφές. 

Συμπερασματικά πρόκειται για ένα δροσερό γλυκό ψυγείο με γεύση εκλέρ. 

Φτιάξτε το και θα σας ξετρελάνει όπως εμένα! 


Υλικά για την κρέμα: 

  • 1 φάκελος άνθος αραβοσίτου βανίλια με βράσιμο
  • φρέσκο γάλα όσο ζητάει το άνθος αραβοσίτου 
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 20γρ. βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη με βούτυρο
  • 400gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 2 κάψουλες βανίλια 

Για τη βάση:

  • 1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
  • λίγο γάλα για το βούτηγμα των μπισκότων 

Για τη γκανάζ:

  • 125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κλασική ψιλοκομμένη 
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας άλειμμα πραλίνας
  • 130ml φρέσκο γάλα


Στην πράξη: 

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα μαζί με το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη, τη μία βανίλια και ανακατεύουμε σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει μέσα στην κρέμα και κολλάμε στην επιφάνεια της ζέστης  κρέμας ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σε μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άλλη βανίλια μέχρι να αρχίσει να στέκεται. Ενώνουμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ τις 2 κρέμες μέχρι να ενωθούν και να γίνουν ένα απαλό, βελούδινο μείγμα. 
  • Βουτάμε τα μπισκότα σε ένα μπολ με γάλα και τα στρώνουμε σε ταψί παραλληλόγραμμο μεσαίας διάστασης, κόβοντας και προσαρμόζοντάς τα εκεί που πρέπει για να μην έχει κενά. Αδειάζουμε πάνω από τα μπισκότα τη μισή κρέμα και στρώνουμε απαλά κι επαναλαμβάνουμε με μια στρώση μπισκότων και την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να σταθεί καλά το γλυκό. 
  • Ετοιμάζουμε τη γκανάζ: Βάζουμε το γάλα να πάρει μια βράση και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ανεβάζουμε πάλι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε και την πραλίνα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να πάρουμε μια ωραία σοκολατένια κρέμα. Αποσύρουμε κι ανακατεύουμε για 4 λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία της.
  • Από χαμηλή απόσταση ρίχνουμε σιγά-σιγά τη σοκολατένια γκανάζ πάνω από το γλυκό. Απαλά τη στρώνουμε με κουτάλι ώστε να φθάσει παντού. 
  • Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες να σταθεροποιηθεί (για καλύτερα αποτελέσματα το αφήνουμε για μια ολόκληρη νύχτα στο ψυγείο). 
  • Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια κι απολαμβάνουμε!


Καλή επιτυχία!

Φιλικά

Μαριφάνη 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις