ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙ
ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙ
Αύγουστος χωρίς σταφύλι δεν έχει γούστο, γι'αυτό διαλέγουμε τραγανό σταφυλάκι και φτιάχνουμε υπέροχο, γευστικό γλυκό κουταλιού με μια γρήγορη συνταγή ώστε να το έχουμε και να το απολαμβάνουμε ακόμη και μέσα στο χειμώνα.
Η συνταγή μας βγάζει 2 μεσαία βάζα, για επιπλέον δόσεις διπλασιάζουμε όλα τα υλικά μας.
Υλικά:
- 1,5 κιλό ρώγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσι
- 550γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100ml νερό
- 2 καψουλάκια εσάνς βανίλιας
- χυμός από 1 μικρό λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 καρφάκια γαρίφαλο
- 2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
- 1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα ωμά ανάλατα (προαιρετικά)
Επιπλέον θα χρειαστούμε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα (βλ. στο τέλος της ανάρτησης τη μέθοδο αποστείρωσης)
Στην πραξη:
- Πλένουμε καλά το σταφύλι και το στραγγίζουμε σχολαστικά. Το αδειάζουμε σε μια άνετη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και όλα τα αρωματικά (μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όλα μαζί ή να παραλείψουμε κάποιο από αυτά, ανάλογα το γούστο μας).
- Βάζουμε αρχικά την κατσαρόλα πάνω σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ο πρώτος βρασμός.
- Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια με τρυπητή κουτάλα με λεπτές κινήσεις για να μην "κλέβουμε" μαζί με τον αφρό και ποσότητες από το σιρόπι.. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία αρκετά (σε κλίμακα του 9 ρυθμίζουμε στο 3 με 4) κι αφήνουμε το γλυκό να σιγοβράζει ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει). Στα μισά του προσθέτουμε τα αμύγδαλα εάν επιθυμούμε.
- Όταν το γλυκό πέσει πιο κάτω από τα μισά του αρχικού όγκου του και σχηματίζει πυκνές φουσκάλες, με κουτάλι παίρνουμε μια μικρή ποσότητα σιροπιού και το ρίχνουμε σε ένα πιατάκι. Εάν το σιρόπι στέκεται μόλις κρυώσει (μετά από 2 λεπτά σχεδόν) το γλυκό είναι έτοιμο. Εάν το σιρόπι όταν κουνάμε το πιατάκι ή κάνουμε σχέδια με το κουταλάκι σχηματίζει κυματισμούς που ενώνονται τότε το γλυκό μας θέλει ακόμα λίγο χρόνο για να δέσει.
- Μόλις το γλυκό σιγουρευτούμε ότι έδεσε, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας, την αρμπαρόριζα και τα καρφάκια γαρίφαλο (αυτά επειδή είναι πολύ μικρά συνήθως τα βρίσκουμε την ώρα που γεμίζουμε τα βάζα ).
- Γεμίζουμε τα βαζάκια -που πρέπει να είναι στεγνά από την αποστείρωση- , κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα γυρίζουμε ανάποδα. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς όπως είναι ανάποδα.
Αποστείρωση βάζων με τη μέθοδο του βρασμού
Πλένουμε τα βάζα μας με σαπούνι και χλιαρό νερό. Εάν έχουν συγκρατήσει μυρωδιές από προηγούμενο περιεχόμενο, βάζουμε λίγο λευκό ξύδι και τα ανακινούμε. Αφήνουμε 5 λεπτά κι έπειτα τα ξανά πλένουμε. Βάζουμε σε μια άνετη κατσαρόλα μια καθαρή πετσετούλα και γεμίζουμε με νερό. Βράζουμε το νερό και προσεχτικά βάζουμε μέσα τα βαζάκια. Τα βράζουμε με το νερό να τα καλύπτει για 10 έως 15 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος τους) με τα καπάκια τους μαζί αλλά όχι βιδωμένα. Αφαιρούμε προσεχτικά με κουτάλες τα βαζάκια και τα τοποθετούμε αναποδογυρισμένα πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα να κρυώσουν και να στεγνώσουν. Συνιστάται να στερεωθούν πάνω σε σχάρα για να στεγνώσουν στην πετσέτα χωρίς να συγκρατούνται υδρατμοί. Γεμίζουμε με το καυτό γλυκό ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στο κείμενο της συνταγής.
Καλή σας επιτυχία!
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας