ΚΕΙΚ ΜΑΡΜΠΡΕ

ΚΕΙΚ ΜΑΡΜΠΡΕ

Καλοσωρίζουμε τον καινούριο μήνα με μια αγαπημένη νοστιμιά, το κέικ!

Το κέικ μαρμπρέ δε θέλει συστάσεις, μόνο μια καλή και πετυχημένη συνταγή κι εγώ...σας την έχω!

Υλικά για στρογγυλή  φόρμα με τρύπα 25 Χ 25 (όλα σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 5 αυγά μεσαία
  • 240γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250γρ. μαργαρίνη
  • 250ml γάλα φρέσκο
  • 500γρ. φαρίνα που φουσκώνει
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 ένα πορτοκάλι ακέρωτο (προαιρετικά)
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 2 κουτ.σ. κακάο άγλυκο

Στην πράξη:

  • Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να φουσκώσουν και να μοιάζουν με μαρέγκα. Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά χωρίς να κάψει και την προσθέτουμε στο μείγμα αυγών.  Προσθέτουμε τα αρωματικά και το αλάτι. Εναλλάξ ρίχνουμε το γάλα με το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε υφή μεσαίας πυκνότητας.
  • Κρατάμε το 1/3 της ζύμης και μέσα σ' αυτό ανακατεύουμε το κακάο μαζί με λίγο γάλα ώστε να αποκτήσει κι αυτή υφή ενδιάμεσης πυκνότητας.
  • Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα με τρύπα και αδειάζουμε κουταλιές από το λευκό μείγμα και κουταλιές από το σοκολατένιο τη μία δίπλα στην άλλη. Κάνουμε "νερά" στο εσωτερικό της ζύμης με ένα πιρούνι και ψήνουμε το κέικ στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις και προθέρμανση για 50 λεπτά με 1' ώρα. Ελέγχουμε στα 50 λεπτά το εσωτερικό με ένα μαχαιράκι κι αναλόγως συνεχίζουμε το ψήσιμο εάν βγήκε νωπό το μαχαίρι μέσα από τη ζύμη.
  • Αφού το κέικ φουσκώσει καλά και ψηθεί το βάζουμε όπως είναι με τη φόρμα του πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς κι έπειτα το ξεφορμάρουμε.
  • Εάν θέλουμε γλασάρουμε με λιωμένη σοκολάτα ή άχνη ζάχαρη.


Καλή σας επιτυχία!

Φιλικά,

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις