ΤΟΥΡΤΑ ΓΚΑΝΑΖ ΜΕ ΜΟΥΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Τούρτα γκανάζ με μους πορτοκάλι
Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα γλυκά που έχω φτιάξει ως τώρα και γι'αυτό θέλω να το μοιραστώ μαζί σας...! Ο λόγος για το πιο απολαυστικό σοκοπορτοκαλένιο τουρτογλυκό που μπορείτε να ετοιμάσετε ενόψει εορτών και όχι μόνο! Αφράτη μους πορτοκαλιού με πλούσια επικάλυψη σοκολατένιας γκανάζ και μάλιστα ....χωρίς ψήσιμο!
Η μέθοδος και τα έξυπνα υλικά μας προσδίδουν σ'αυτό το γλυκό αποτέλεσμα (σχεδόν) ζαχαροπλαστείου! Τέλεια σε εμφάνιση και απίστευτη σε γεύση αυτή η σοκολατίνα με μους πορτοκαλιού αποτελεί μια τέλεια ιδέα για γιορτές, ρεβεγιόν και γεννέθλια!
Μάθετε παρακάτω τα υλικά μας όπως και τη διαδικασία βήμα-βήμα. Επίσης δείτε και μια εναλλακτική, πρακτική πρόταση σερβιρίσματος!
Καλή σας επιτυχία!
Υλικά για τσέρκι 25 εκ κ' 8 μερίδες:
Για τη μους πορτοκαλιού
- 500ml τυποποιημένος χυμός πορτοκαλιού καλής ποιότητας
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
- 1 φυτική σαντιγί σε κονσέρβα (morfat/Γιώτης/ermol)
- 1/2 κάψουλα βανιλίνη
- 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
- ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
Για την γκανάζ
- 250γρ. κουβερτούρα σκούρα
- 150ml γάλα φρέσκο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1/4 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
Για το σιρόπι και τη βάση
- 1 φλιζανάκι του ελληνικού καφέ νερό
- 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ ζάχαρη κρυσταλλική
- 20-23 μαλακά μπισκότα με γέμιση πορτοκαλιού κι επικάλυψη σοκολάτας (τύπου jaffa cakes )
Για τα καρεμελωμένα πορτοκάλια της διακόσμησης
- 1 πορτοκάλι πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
- νερό και ζάχαρη κρυσταλλική σε αναλογία 1:2
- ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης για το ντεκόρ
Στην πράξη:
- Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε εκτός φωτιάς το χυμό με τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Μόλις δέσει αποσύρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας τακτικά. Με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τη φυτική κρέμα μέχρι να αφρατέψει και να κάνει κορυφές. Αδειάζουμε την κρύα κρέμα πορτοκαλιού, την άχνη, τη βανίλια, το ξύσμα και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αποκτήσουμε μια απαλή κιτρινωπή κρέμα.
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι. Σε στρογγυλό τσέρκι 25 εκ. προσαρμόζουμε μια στρώση από μπισκότα με την λευκή πλευρά να κοιτάζει προς τα πάνω, καλύπτοντας με μικρότερα κομμάτια τα κενά και βρέχουμε με σιρόπι. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μους πορτοκαλιού και την ισιώνουμε. Κάνουμε άλλη μια στρώση από μπισκότα και σιροπιάζουμε. Στρώνουμε την υπόλοιπη μους πορτοκαλιού. Βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο να σταθεί το γλυκό για 5-6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Για την γκανάζ βάζουμε το γάλα να πάρει μια βράση. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα μέσα σε μπολ και ρίχνουμε το ζεστό γάλα. Περιμένουμε 5 λεπτά κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το ένα υλικό μέσα στο άλλο. Προς το τέλος προσθέτουμε το μέλι και την κανέλα. Δουλεύουμε με μαρίζ την σοκολατένια γκανάζ ώστε να πέσει η θερμοκρασία της και να αρχίσει να γυαλίζει.
- Ξεφορμάρουμε προσεχτικά το γλυκό και ρίχνουμε στην επιφάνεια σιγά-σιγά τη γκανάζ απλώνοντας την προσεχτικά με σπάτουλα ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά της. Βάζουμε ξανά το γλυκό στο ψυγείο να σταθεί η γκανάζ.
Για τα καρεμελωμένα πορτοκάλια:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά και βάζουμε τις φέτες πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να δέσει το σιρόπι, ενδεικτικά όταν το υλικό σχηματίζει αφρό τότε τα πορτοκάλια είναι έτοιμα. Στραγγίζουμε με πιρούνι την περιττή καραμέλα και μεταφέρουμε τα καραμελωμένα πορτοκαλάκια πάνω σε αντικολλητικό χαρτί να κρυώσουν τελείως. Διακοσμούμε την τούρτα με τα τριμμένα φυστίκια Αιγίνης και τις φέτες πορτοκαλιού.
Εναλλακτική πρόταση σερβιρίσματος:
Αντί τούρτας μπορούμε να φτιάξουμε ατομικά μπολ κάνοντας στρώσεις τα υλικά. Επίσης το γλυκό μετατρέπεται και σε πάστα ταψιού χρησιμοποιώντας το κατάλληλο σκεύος.
Καλή σας απόλαυση!
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας