Μπριάμ

Μπριάμ

Αυτό είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαδερά φαγητά που συνήθως το παρασκευάζουμε το καλοκαίρι όταν και πολλά από τα λαχανικά είναι στην εποχή τους. Σε μένα αρέσει το φαγητό αυτό όλο το χρόνο, αν και γνωρίζω το ρίσκο της απόφασης αυτής. Τώρα λοιπόν θα σας δείξω  την απλή μου συνταγή για μελωμένο μπριάμ ώστε να την έχετε στο αρχείο σας και να την ετοιμάσετε όταν θα έχετε ωραία και αγνά λαχανικά στη διάθεσή σας. 

Έτσι έχουμε και λέμε..



Τα υλικά για 3 μερίδες:

  • 2 κολοκυθάκια χοντρουλά 
  • 2 καρότα μεγάλα κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα
  • 2 πατάτες 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 250γρ. ντομάτα του τρίφτη (στο χάρτινο κουτί)
  • 1 κουταλιά της σούπας κρέμα βαλσάμικου ξυδιού κλασικό
  • 1 κοφτή κουτ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 φλιτζάνι τσ. ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γλ. κοφτό ρίγανη
  • 2 φυλλαράκια δάφνης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Στην πράξη:

  • Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα λαχανικά μας τα τεμαχίζουμε ως εξής: Σε ένα μεσαίο ταψί κόβουμε τα καρότα σε μικρά κυβάκια, τις πατάτες σε λίγο μεγαλύτερους κύβους, τα κολοκυθάκια σε χοντρά φετάκια και τέλος τη μελιτζάνα σε χοντρά μισοφέγγαρα. Βάζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα 
  • Μέσα σε ένα σέικερ βάζουμε τον πολτό ντομάτας με το λάδι, την κρέμα βαλσάμικου, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα λαχανικά, πασπαλίζουμε τη ρίγανη και το αλατοπίπερο κατά τα γούστα. Ανακατεύουμε καλά και τέλος ακουμπάμε τα δαφνόφυλλα. 
  • Σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και από πάνω ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 3/4 της ώρας και άλλα 25-30' λεπτά ξεσκέπαστα κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 170'  ούτως ώστε να μελώσουν. 
Σημ.  Επειδή τα είδη λαχανικών δεν έχουν ίδιο χρόνο ψησίματος μεταξύ τους  γι'αυτό το μέγεθος  που τα κόβουμε το ορίζουμε ανάλογα με το πόσο σκληρά ή μαλακά είναι το καθένα από αυτά πχ. τα καρότα και οι πατάτες θέλουν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος απ' ό.τι τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες γι'αυτό τα κόβουμε σε μικρότερα σχήματα απ' ό.τι τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Επιπλέον δεν προσθέτουμε νερό μέσα στο ταψί διότι τα λαχανικά θα αποβάλουν από μόνα τους υγρά τα οποία και επαρκούν για να γίνει το μπριάμ μαλακό και μελωμένο. Η προσθήκη ελάχιστου βραστού νερού είναι αναγκαία μόνο εάν δούμε ότι  την πρώτη ώρα μαγειρέματος το φαγητό στεγνώνει μέσα στο ταψί.


Καλή σας όρεξη

Φιλικά 👩‍🍳

Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις