Μακαρονάδα με κιμά
Μακαρονάδα με κιμά
Νομίζω ήρθε η στιγμή να ξεκινήσω να γράφω βασικές αγαπημένες συνταγές μου τις οποίες έχω ανανεώσει και βελτιώσει στο πέρασμα των χρόνων!
Αρχής γενομένης από το συγκεκριμένο πιάτο που δεν είναι άλλο από την κλασική μακαρονάδα με κιμά που αγαπάμε όλοι! Κατά τη γνώμη μου είναι η βασίλισσα όλων των μακαρονάδων αλλά και δική μου επιλογή που έχει μείνει σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις μου από τότε που ξεκίνησα να μαγειρεύω. Να και μια καλή ευκαιρία να μάθουν σιγά σιγά και οι νεότεροι μέσα από τη δική μου οπτική πως μαγειρεύεται αυτό το..."πολύτιμο" φαγάκι!
Διαβάστε μέχρι το τέλος! Θα δείτε πολλές παραλλαγές για όλα τα γούστα!
Υλικά για 2 άτομα
- 500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά της σ. πελτές ντομάτας
- 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 1/2 κρασοπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 κόκκοι μπαχάρι
- 1/3 κουταλάκι του γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 μικρό ξύλο κανέλας
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2 1/2ποτήρια νερό ζεστό
- αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2/3 πακέτου spaghetti No6/7/10
Στην πράξη:
- Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να σπάσουν οι κόμποι του και μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε με νερό. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (σε εστία με κλίμακα 9 σκάλες θερμοκρασίας συνιστώ το 5). Ανακατεύουμε τη σάλτσα μας που και πού για να μην πιάσει στην κατσαρόλα. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη όταν δέσει κι έχει απορροφήσει τα περίσσια υγρά. Αφαιρούμε τα μπαχάρια και το ξύλο κανέλας
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε καλά και λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε.
- Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και με τριμμένο πεκορίνο (ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας).
Πώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη σάλτσα μας ενισχύοντας τη γεύση:
1) Μπορούμε να προσθέσουμε 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους/τριμμένη ή 1 κουτί κονκασέ. Σε αυτή την περισσότερη αυξάνουμε τη ζάχαρη εάν κρίνουμε απαραίτητο για να μη βγει ξυνή η σάλτσα.
2) Για φυσική γλύκα και νοστιμιά βάζουμε 1 μέτριο καροτάκι περασμένο στον τρίφτη. Αυτό είναι μια καλή περίπτωση ειδικά για τα παιδιά καθώς προσθέτουμε έτσι μια έξτρα θρεπτική... πινελιά.
3) Αντί ζάχαρης μπορούμε να βάλουμε μέλι.
4) Για πιο πλούσια γεύση κρέατος βάζουμε 1 κύβο νοστιμιάς βοδινού. Εναλλακτικά αντί νερού βάζουμε σπιτικό ζωμό κρεατικών. Προσοχή στο αλάτι! Αντιστοίχως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κύβο λαχανικών ή σπιτικό ζωμό λαχανικών.
5) Εάν θέλουμε πιο "σαλτσωτό" κιμά αντί πελτέ χρησιμοποιούμε 1/2 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
6) Ρυθμίζουμε το αλατοπίπερο ανάλογα τα γούστα μας.
Έχω δοκιμάσει όλες τις περιπτώσεις που περιέγραψα πιο πάνω και δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποια μου αρέσει περισσότερο! Όλες τους είναι πολύ νόστιμες σάλτσες με βασικό συστατικό βέβαια τον αγαπημένο μας κιμά. Στη φωτογραφία έχω ακολουθήσει την συνταγή ακριβώς έτσι όπως την περιγράφω στα υλικά και την εκτέλεση!
Καλή σας όρεξη
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας