Brioche αφράτα | Εύκολα ψωμάκια μπριος
Brioche αφράτα | Εύκολα ψωμάκια μπριος
Εάν ψάχνετε συνταγή για τα πιο αφράτα ψωμάκια brioche δεν είστε μακριά! Σας διαμόρφωσα μια εύκολη συνταγή πατώντας στην κλασική για brioche χωρίς όμως όμως απαραίτητα τη χρήση μίξερ..Γίνονται πολύ εύκολα στο χέρι, ενώ μπορούν να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο.
Κατάλληλα για μπέργκερ, hot-dog, αλλά και γλυκά γεμίσματα.
Και τώρα ας περάσουμε στη συνταγή..
Υλικά για 25 mini brioche:
- 200ml γάλα
- 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο ΟΧΙ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ( χωρισμένο σε δύο μερίδες των 50γρ η κάθε μία)
- 9γρ. ξηρή μαγιά
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρά χτυπημένο
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο, ανθόμελο
- *2 έως 2 1/2 κούπες του νες αλεύρι για τσουρέκι (με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών)
- 1 αυγό χωρισμένο κρόκος-ασπράδι για επάλειψη
Στην πράξη:
- Ξεκινάμε βάζοντας σε κατσαρόλα να ζεσταθεί το γάλα μαζί με τα 50γρ βούτυρο, το μέλι και τη ζάχαρη να λιώσουν και να ενωθεί το ένα υλικό μέσα στο άλλο. Δεν θέλουμε να κάψει το μείγμα, το θέλουμε απλά χλιαρό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ενώνουμε το χτυπημένο αυγό ανακατεύοντας.
- Σε άνετο μπολ ανακατεύουμε τις 2 κούπες αλεύρι (αφήνουμε την υπόλοιπη μισή για το τέλος) μαζί με την ξηρή μαγιά και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί το μείγμα της κατσαρόλας. Ξεκινάμε να ανακατεύουμε βρέχοντας τα ξηρά υλικά με τα υγρά. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν μείνει ξηρά υλικά στο μπολ. Λιώνουμε σε σιγανή φωτιά τα υπόλοιπα 50γρ βουτύρου χωρίς να κάψει. Το ρίχνουμε σε 3 δόσεις μέσα στη ζύμη ζυμώνοντας να ώστε να την απορροφήσει. Κάθε φορά που ρίχνουμε τη μια δόση λιωμένου βουτύρου δουλεύουμε τη ζύμη για το τραβήξει κι έπειτα ρίχνουμε τις 2 επόμενες ακολουθώντας την ίδια τακτική. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει καθόλου και γίνει λεία, μεταξένια και τσιχλωτή. Εάν μετά τα 5 λεπτά ζυμώματος εξακολουθεί να κολλάει στα χέρια τότε ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι (όχι όλο μαζί). *Η τελική ποσότητα του αλευριού θα εξαρτηθεί από το πόσο δυνατό είναι κι αυτό εξαρτάται από τις πρωτεΐνες. Επί παραδείγματι, τη ζύμη αυτήν την έχω παρασκευάσει 5 φορές τις 3 φορές με αλεύρι τσουρεκιών με περιεκτικότητα 14γρ πρωτεϊνών και η ζύμη μου ζήτησε μόνο τις 2 κούπες αλεύρι. Την 4η φορά χρησιμοποίησα αλεύρι με περιεκτικότητα 12.8 γραμμάρια πρωτεϊνών και η ζύμη μου ζήτησε 2 1/3 κούπες ενώ την 5η φορά χρησιμοποίησα αλεύρι με 12 γρ. πρωτεϊνών κι εκεί η ζύμη ζήτησε 2 1/2 κούπες του νες. Γενικά ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με αυτούς για την παρασκευή τσουρεκιών (για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε εδώ). Η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη και σύντομη εάν χρησιμοποιηθεί μίξερ με γάντζο ζύμης (εκεί θα φανεί ότι είναι έτοιμη όταν θα μαζεύεται στο γάντζο και ξεκολλάει από το μπολ), όμως και με τα χέρια θα γίνουν εξίσου αφράτα και πεντανόστιμα αλλά σε λίγο περισσότερο χρόνο (μην τρομάζετε, μιλάμε για 5-8 λεπτά παραπάνω!).
- Αφού σχηματιστεί η ζύμη μας και όπως είπα γίνει λεία και τσιχλωτή που δεν θα κολλάει καθόλου, τη μαζεύουμε σε μπάλα και την βάζουμε σε βουτηγμένο μπολ σκεπασμένο με ένα κομμάτι μεμβράνης και μια πετσέτα. Αφήνουμε να φουσκώσει τρις φορές τον όγκο της για 2 ώρες. Έπειτα την ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.
- Πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος μπάλας πινγκ-πονγκ κάνοντας τις ενώσεις να ακουμπάνε στο κάτω μέρος. Τα αραδειάζουμε σε απόσταση μεταξύ τους πάνω σε ταψιά ή λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να φουσκώσουν 15 λεπτά. Χτυπάμε το ασπράδι σκέτο και αλείφουμε απλά με πιενλο τα ψωμάκια. Μόλις στεγνώσει η πρώτη στρώση επαναλαμβάνουμε. Χτυπάμε καλά τον κρόκο και τον περνάμε κι αυτόν σε 2 στρώσεις. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει τέλεια εντυπωσιακά ροδαλά και γυαλιστερά ψωμάκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις χωριστά τα ταψιά για 25 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν. Δεν συνιστάται η χρήση αερόθερμου φούρνου.
- Βγάζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Αποθηκεύουμε μέσα σε τάπερ που κλείνει αεροστεγώς ή σε σακουλάκια τροφίμων. Μπορούμε επίσης να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και να τα ξεπαγώσουμε οπότε θέλουμε.
- Τα brioche μπορούμε να τα γεμίσουμε με γλυκειά ή αλμυρή γέμιση! Εξαιρετικά για πάρτυ γενεθλίων αλλά και για κολατσιό.
Σημ. Για μεγάλα ψωμάκια burger πλάθουμε μεγαλύτερα σχήματα ενώ για hotdog τα σχηματίζουμε σε οβάλ σχήμα.
Καλή σας επιτυχία
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας