ΡΑΤΑΤΟΥΙ

ΡΑΤΑΤΟΥΙ

Η αλλιώς....μπριάμ σε συστοιχία!!!

Κλασικό πιάτο λαχανικών που ανάλογα τις περιστάσεις παίρνει το ρόλο κυρίως γεύματος ή συνοδευτικού μαζί με ψαρικά ή κρεατικά!
Πανεύκολο φαγάκι που αποκτά άλλη διάσταση χάρη στον τρόπο που στήνεται και ψήνεται..!




Απολαύστε το!
Τα υλικά:
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες 
  • 2 μεγάλα κολοκυθάκια
  • 2 μεγαλούτσικες πατάτες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ 
  • 1 κουτ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο 
  • 2 κουταλάκια κοφτά ζάχαρη
  • 1/3 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 2/3 κρασοπότηρου ελαιόλαδο
  • 1-2 κουταλάκια ρίγανη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις και λαδώνουμε καλά ένα ταψί.
  • Κόβουμε ροδέλες ίδιου πάχους τις μελιτζάνες, τις πατάτες, τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια. Κόβουμε επίσης σε ροδέλες το κρεμμύδι χωρίς να διαχωρίσουμε τους εσωτερικούς δίσκους του. 
  • Στήνουμε σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο τα λαχανικά με τυχαία σειρά πχ. 1 ροδέλα μελιτζάνα, δίπλα της 1 ροδέλα πατάτα, ύστερα 1 ροδέλα κρεμμύδι, μετά 1 ροδέλα ντομάτα και τέλος 1 ροδέλα κολοκυθάκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βάζοντας και τα υπόλοιπα  λαχανικά κολλητά το ένα διπλα στο άλλο κατά τον ίδιο τρόπο μέσα στο ταψί σχηματίζοντας ακόμη 1-2 σειρές ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού. Μόλις γεμίσουμε το ταψί αφήνουμε λίγο στην άκρη.
  • Λιώνουμε στο μπλέντερ το κονκασέ μαζί με τον πελτέ, το σκόρδο, το λάδι, την κανέλα, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και 1/2 κρασοπότηρο νερό. 
  • Περιχύνουμε πάνω στα λαχανικά τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τα γούστα και βάζουμε στην επιφάνεια το δαφνόφυλλο.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σκεπασμένο για 50 λεπτά έως 1 ώρα ανάλογα το πάχος των λαχανικών. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1/2 ώρα ακόμη μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσουν τα λαχανικά.
  • Σερβίρουμε μόνα τους σαν μπριάμ ή ως συνοδευτικό κρέατος ή μπιφτεκιών.

Καλή σας όρεξη ❣️
Σας φιλώ 
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις