ΡΑΤΑΤΟΥΙ
ΡΑΤΑΤΟΥΙ
Εκτέλεση:
Η αλλιώς....μπριάμ σε συστοιχία!!!
Κλασικό πιάτο λαχανικών που ανάλογα τις περιστάσεις παίρνει το ρόλο κυρίως γεύματος ή συνοδευτικού μαζί με ψαρικά ή κρεατικά!
Πανεύκολο φαγάκι που αποκτά άλλη διάσταση χάρη στον τρόπο που στήνεται και ψήνεται..!
Απολαύστε το!
Τα υλικά:
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 2 μεγάλα κολοκυθάκια
- 2 μεγαλούτσικες πατάτες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 μεγάλες ντομάτες
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 1 κουτ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 2 κουταλάκια κοφτά ζάχαρη
- 1/3 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 2/3 κρασοπότηρου ελαιόλαδο
- 1-2 κουταλάκια ρίγανη
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις και λαδώνουμε καλά ένα ταψί.
- Κόβουμε ροδέλες ίδιου πάχους τις μελιτζάνες, τις πατάτες, τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια. Κόβουμε επίσης σε ροδέλες το κρεμμύδι χωρίς να διαχωρίσουμε τους εσωτερικούς δίσκους του.
- Στήνουμε σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο τα λαχανικά με τυχαία σειρά πχ. 1 ροδέλα μελιτζάνα, δίπλα της 1 ροδέλα πατάτα, ύστερα 1 ροδέλα κρεμμύδι, μετά 1 ροδέλα ντομάτα και τέλος 1 ροδέλα κολοκυθάκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βάζοντας και τα υπόλοιπα λαχανικά κολλητά το ένα διπλα στο άλλο κατά τον ίδιο τρόπο μέσα στο ταψί σχηματίζοντας ακόμη 1-2 σειρές ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού. Μόλις γεμίσουμε το ταψί αφήνουμε λίγο στην άκρη.
- Λιώνουμε στο μπλέντερ το κονκασέ μαζί με τον πελτέ, το σκόρδο, το λάδι, την κανέλα, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και 1/2 κρασοπότηρο νερό.
- Περιχύνουμε πάνω στα λαχανικά τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τα γούστα και βάζουμε στην επιφάνεια το δαφνόφυλλο.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σκεπασμένο για 50 λεπτά έως 1 ώρα ανάλογα το πάχος των λαχανικών. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1/2 ώρα ακόμη μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσουν τα λαχανικά.
- Σερβίρουμε μόνα τους σαν μπριάμ ή ως συνοδευτικό κρέατος ή μπιφτεκιών.
Καλή σας όρεξη ❣️
Σας φιλώ
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας