ΚΟΤΟΡΥΖΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

ΚΟΤΟΡΥΖΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

Αυτό το φαγητό το έχω συνδυασμένο στο μυαλό μου με την παιδική μου ηλικία διότι ήταν από τα λίγο φαγάκια που έτρωγα ευχάριστα ως παιδί λιγόφαγο  -που να ξέρανε τότε.... Η μαμά μου το έφτιαχνε τέλεια και για το λόγο αυτό ακολουθώ τώρα πια κι εγώ τη μέθοδό της μήπως καταφέρω και τη φτάσω..!
Τρυφερό, χορταστικό και πρακτικό πιάτο αφού μέσα σε 1 κατσαρόλα φτιάχνουμε...2 φαγητά: το κοτόπουλο και το ρύζι. 



Τα υλικά μας για 4 άτομα:
  • 2 στήθη κοτόπουλου διαχωρισμένα σε 4 επιμέρους τμήματα ή 1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κολοκυθάκι κομμένο σε καρέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κύβος νοστιμιάς για ζωμό κότας μαζί με 1 κύβο λαχανικών για ζωμό
  • 2 1/2  φλιτζάνια ρύζι barboiled
  • 1,8 λίτρα νερό
  • 1/2 κουταλιά βούτυρο
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ας μαγειρέψουμε:
  • Ξεκινάμε με το ζωμό: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τους κύβους νοστιμιάς και το φύλλο δάφνης να βράσουν για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και διατηρούμε  το ζωμό ζεστό.
  • Πλένουμε το  κοτόπουλο και το στεγνώνουμε καλά. Βάζουμε να ζεσταθεί χωρίς να κάψει το λάδι σε μια πλασωτέ κατσαρόλα και σωτάρουμε το κοτόπουλο κι από τις 2 πλευρές να πάρει χρώμα. Αποσύρουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
  • Στο λάδι της κατσαρόλας ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν κι επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα.
  • Αδειάζουμε το ζωμό μαζί με το δαφνόφυλλο μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο να  πάρουν μια βράση, στερεώνουμε μια ίσια κουτάλα στην κατσαρόλα και μισοσκεπάζουμε με το καπάκι (αυτό για να φεύγει σταδιακά ο ατμός από το βρασμό και να βράσει ομοιόμορφα το φαγητό). Ο ζωμός θα πρέπει ίσα ίσα να καλύπτει το κοτόπουλο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία σκάλα κι αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί. 
  • Μετά από σχεδόν 3/4 της ώρας τα υγρά  θα  έχουν φτάσει λίγο πιο κάτω από τα μισά του κοτόπουλου και τότε  ρίχνουμε το ρύζι, το κολοκυθάκι, το βούτυρο, το χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι αν κρίνουμε απαραίτητο προσθέτουμε κι αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα κατά τον ίδιο τρόπο ως ότου απορροφηθούν τα υπόλοιπα υγρά. 
  • Αποσύρουμε στην κατσαρόλα από το μάτι, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και κλείνουμε το καπάκι. Κρατάμε σκεπασμένο το φαγητό για 20 λεπτά. Έτσι το ρύζι θα γίνει σπυρωτό αλλά παράλληλα θα συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία για να μην γίνει στεγνό.
  • Σερβίρουμε το κοτόρυζο σε μερίδες κι αν μας αρέσει πασπαλίζουμε επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.

Καλή σας όρεξη
Σας φιλώ
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις