ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΠΥΡΑΣ
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΠΥΡΑΣ
Υλικά για 2 άτομα:
Εκτέλεση:
Υπέροχη συνταγή για μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι και τρυφερό φιλέτο!!! Συνταγή που λατρεύω τόσο για τη νοστιμιά του όσο και γιατί μου ξυπνάει τις παιδικές μου μνήμες...όταν η μητέρα μου με ρωτούσε: τι θες να σου κάνω, μήπως μικρά μπακαλιαράκια κριτς κριτς;;;
Δείτε λοιπόν πώς φτιάχνω μόνη μου πια τα τηγανιτά μπακαλιαράκια, με κουρκούτι που βασίζεται στη μπύρα αλλά με 1 ακόμη συστατικό που θα κάνει ακόμη πιο τραγανή την κρούστα χωρίς να τρίβεται!!!
- 2 μεγάλα φιλέτα μπακαλιάρου
- 300ml μπύρα
- 180γρ.+/-αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ.σ.γεμάτη σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι καλαμποκιού*
- 2 κουτ.γλ. γεμάτο αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τα φιλέτα και τα στεγνώνουμε καλά. Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια κι έπειτα είτε τα αφήνουμε έτσι τεμαχισμένα είτε με πιρούνι τα "ξάνουμε" ώστε να προκύψουν μικρότερα κομματάκια.
- Σε μπολ φτιάχνουμε με σύρμα έναν χυλό με το αλεύρι, το σιμιγδάλι (ή το καλαμποκάλευρο) την μπύρα και το αλατοπίπερο. Η υφή του χυλού δεν πρέπει να είναι αραιή, σε αντίθετη περίπτωση προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε ένα κουρκούτι λείο χωρίς σβόλους.
- Σε ένα πιάτο βάζουμε λίγο αλεύρι και κυλάμε τα φιλετάκια ώστε να απορροφηθεί κάθε ίχνος υγρασίας. Έτσι θα στέκεται καλύτερα το κουρκούτι. Εάν έχουμε ψιλοκόψει σε πολύ μικρότερα κομματάκια τότε τα ρίχνουμε απευθείας μέσα στο κουρκούτι.
- Τινάζουμε τα φιλετάκια από το περίσσιο αλεύρι και βάζουμε από λίγα τα κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι να καλυφθούν πολύ καλά απ'όλες τις πλευρές.
- Σε βαθειά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό λάδι να ζεσταθεί καλά (όχι όμως να καίει υπερβολικά για να ψηθεί κι εσωτερικά το ψάρι) και ρίχνουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του μπακαλιάρου κρατώντας τα για λίγη ώρα τσιμπητά σε πιρούνι μέχρι να κάνουν κρούστα, έπειτα αφαιρούμε το πιρούνι γυρίζοντας τα ενδιάμεσα για να ψηθούν ομοιόμορφα (περίπου 4 λεπτά συνολικά κάθε δόση). Εάν έχουμε κάνει μείγμα με χυλό ενωμένο με ψιλοκομμένο φιλετο, πιάνουμε κουταλιές και τις ρίχνουμε στο ζεστό λάδι όπως θα κάναμε εάν ετοιμάζαμε ένα είδος κροκέτας χυλού. Σε κάθε περίπτωση γυρίζουμε τις κροκέτες κι από τις 2 πλευρές να πάρουν όμορφο χρώμα. Στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ίσα ίσα να στραγγίξει το περιττό λάδι (δεν τα αφήνουμε εκεί για πολύ ώρα για να μην πανιάσουν). Μεταφέρουμε σε καθαρή πιατέλα.
- Περιμένουμε να ξανάκαψει το λάδι κι έπειτα συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φιλέτα.
- Σερβίρουμε ζεστά ραντισμένα με λεμόνι και ιδανικά με σκορδαλιά (δείτε πως τη φτιάχνω εδώ. )
*Η συνταγή δοκιμάστηκε εκτός από σιμιγδάλι καί με καλαμποκάλευρο και γίνεται εξίσου πετυχημένο, τραγανό το κουρκούτι!
Καλή επιτυχία
Σας φιλώ
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας