ΠΙΤΣΑ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ|| ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΛΕΠΤΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΗ
ΠΙΤΣΑ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ|| ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΛΕΠΤΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΗ
Για τη γέμιση (η επιλογή των υλικών είναι βάση του δικού μου γούστου)
Εκτέλεση:
Ζυμάρια φτιάχνω πολλά και για κάθε χρήση. Όταν όμως τυχαία πειραματίστηκα με μια από τις βασικές μου ζύμες και παρέκκλινα από τη συνήθη μέθοδο που ακολουθούσα ως τώρα για να φτιάξω μια πίτσα, είδα στο τέλος πόσο καλά έκανα και παραστράτησα... Πέταξα από τη χαρά μου με το τελικό αποτέλεσμα κι επιτέλους κατάφερα να φτιάξω σου σπίτι...την πίτσα των ονείρων μου! Παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτω -όπως θα φαντάζεστε- ξυλόφουρνο η ζύμη μου προσέγγισε την πίτσα "ιταλικού τύπου" που τόσο λατρεύω ακόμη κι αν το ψήσιμο έγινε στον...παλιό μου οικιακό φούρνο. Πίτσα με ζύμη λεπτή και τραγανή ομοιόμορφα ψημένη με τραγανές άκρες ! Ανάλαφρη μα και χορταστική δε θυμίζει σε τίποτα τις βαριές πίτσες που μιάζουν με ψωμί. Και το καλύτερο? Όταν ζεσταθεί τη δεύτερη μέρα (αν μείνει!) είναι και πάλι πεντανόστιμη σαν να φτιάχτηκε αυθημερόν.
Σ'αυτην την πίτσα να ξέρετε, όσο πιο άτσαλο το σχήμα τόσο πιο νόστιμη γίνεται!!! Κι όμως, τα μυστικό θα τα βρείτε στη... συναρμολόγηση των υλικών της γέμισης και στο ψήσιμο!!!
Τα υλικά μας βγάζουν μια πίτσα 6-8 κομματιών και είναι:- 4.5 γρ. ξηρή μαγιά (μισό φακελάκι)
- 1 κουτ.γλ. μέλι ή 1 1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη
- 1 κουτ.γλ.ελαιόλαδο
- 2/3 κουτ.γλ. αλάτι
- 1/2 φλιτζ.τσ. χλιαρό νερό
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση (η επιλογή των υλικών είναι βάση του δικού μου γούστου)
- 2 κουτ.σ.κέτσαπ
- 1/2 κουτ.γλ. ξηρός βασιλικός
- λίγο αλάτι
- 1 1/2 φλιτζ.τσ. edam τριμμένο
- 3 φέτες ψητό κοτόπουλο για τοστ κομμένες σε λωρίδες
- 2 κουτ.σ.μανιτάρια κονσέρβας ή 2 φρέσκα σε φέτες
- 2 κουτ.σ. γάλα φρέσκο ή κρέμα γάλακτος
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Ανοίγουμε μια μικρή λακούβα και βάζουμε το νερό, το μέλι και το λάδι (εάν αντί μέλι βάλουμε ζάχαρη την ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα στερεά υλικά). Με κυκλικές κινήσεις απέξω προς τα μέσα παίρνουμε αλεύρι και το φέρνουμε στο κέντρο μέχρι να βραχούν καλά τα ξηρά υλικά από τα υγρά. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας πάνω σε αλευρωμένο πάγκο μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη λευκή και μαλακή χωρίς ξηρά σημεία. Εάν η ζύμη κολλάει υπερβολικά και δεν πλάθεται τότε προσεχτικά πασπαλίζουμε μικρές ποσότητες επιπλέον αλευριού δουλεύοντας την λίγο ακόμη μέχρι να πάρει τη σωστή μορφή. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπαλίτσα και τη βάζουμε σε μπολ. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε 1' ώρα να διπλασιαστεί.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη την πατάμε να ξεφουσκώσει και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Την ανοίγουμε σε σχετικά λεπτό στρογγυλό φύλλο και τη μεταφέρουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε την κέτσαπ ή τη σάλτσα ντομάτας αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο άδειας ζύμης στο στεφάνι της πίτσας. Σκορπάμε το μισό φλιτζάνι τριμμένου τυριού, το αλλαντικό, το υπόλοιπο τυρί και τέλος τα μανιτάρια. Αφήνουμε την πίτσα όπως είναι γεμισμένη να ξεκουραστεί για 15' λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250' βαθμούς με αντιστάσεις. Ραντίζουμε την πίτσα με το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, τρίβουμε λίγο πιπέρι και ψήνουμε στον πυρωμένο φούρνο για 12' λεπτά ή μέχρι να καφετίσει το στεφάνι της πίτσας και να λιώσουν τα τυριά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε 5 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια!
Πως αποθηκεύουμε τις πίτσες στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης βλ.φώτο στο τέλος:
(θα χρειαστούμε ρηχά ταψιά αλουμινίου, αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και μεμβράνη τροφίμων)
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι σύμφωνα με τα υλικά που δίνονται στη συνταγή. Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σκεπασμένη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Χωρίζουμε σε 4 επιμέρους μπαλίτσες πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τις σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε άλλα 20 λεπτά να φουσκώσουν. Στρώνουμε τα ταψάκια μας με αντικολλητικό χαρτί κομμένο στις διαστάσεις των ταψιών . Ανοίγουμε μια φουσκωμένη μπάλα ζύμης μέσα στο ταψί -χωρίς να την ξεφουσκώσουμε- και διαμορφώνουμε τη βάση της πίτσας σε λεπτό πάχος, αν θέλουμε σχηματίζουμε "κόθρο" περιμετρικά της ζύμης -για όσους αγαπάνε τις ακρούλες-. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα ζυμαρια.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς με αντιστάσεις και ψήνουμε τις βάσεις για περίπου 8 λεπτά ίσα ίσα να σχηματιστούν και να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Τις βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς. Γεμίζουμε με ΦΡΕΣΚΑ υλικά της αρεσκείας μας μια- μια βάση -αφαιρώντας πρώτα τα αντικολλητικά χαρτιά από τα ταψάκια-. Βάζουμε τις πίτσες ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΕΣ στην κατάψυξη να παγώσουν τα υλικά και τέλος αφού παγώσουν τυλίγουμε εξωτερικά με διαφανείς μεμβράνες κρατώντας τις πίτσες στην κατάψυξη για ώρες ανάγκης. Όταν θέλουμε να ψήσουμε τις πίτσες, ξεσκεπάζουμε από τις μεμβράνες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για 15 λεπτά ή έως ότου λιώσουν τα υλικά και πάρουν χρώμα οι πίτσες.
Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε και τέλεια πεινιρλί σαν σε ξυλόφουρνο πατώντας εδώ.
Καλή σας επιτυχία 💓
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας