ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ|| ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΜΑΓΙΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ || ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΜΑΓΙΑ
Για το προζύμι:
Για τη ζύμη:
Για την επάλειψη:
1 φλυτζανάκι του καφέ νερό βρύσης
1 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση:
Υπέροχη και μυρωδάτη τραγανή λαγάνα με τη διακριτική μυρωδιά της φρέσκιας μαγιάς. Η συνταγή αυτή είναι παραπλήσια με την πατροπαράδοτη που έφτιαχναν οι παλιές γενιές νοικοκυρών ενώ παράλληλα δεν απαιτείται πολύς χρόνος αναμονής καθώς η φρέσκια μαγιά λειτουργεί εντατικά όση ώρα εμείς ζυμώνουμε τη ζύμη. Η δοσολογία των υλικών μας δίνει 2 πεντανόστιμες λαγάνες!!!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:Για το προζύμι:
- 17 γρ.φρέσκια μαγιά (μίσος κύβος)
- 90 ml χλιαρό νερό
- 1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κουτ.σ. γεμάτη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη:
- 350+/- αλεύρι γ.ο.χ.
- 180 ml χλιαρό νερό
- 1 κουτ.γλ. αλάτι
- 2 κουτ.σ.ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. σπόρια γλυκάνισου (προεραιτικά)
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Για την επάλειψη:
1 φλυτζανάκι του καφέ νερό βρύσης
1 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση:
- Πρώτα πιάνουμε τη μαγιά στο προζύμι: Σε ένα μπολ σπάμε τη μαγιά και βάζουμε το νερό ανακατεύοντας με το χέρι να λιώσει καλά το ένα μέσα στο άλλο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι κι ανακατεύουμε να γίνει ένα πηχτό κουρκούτι. Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά ίσα ίσα να φουσκώσει ελαφρώς το μείγμα.
- Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και στο κέντρο ρίχνουμε το προζύμι και το ελαιόλαδο. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε απαλά τα υλικά μας έως ότου αποκτήσουμε μια μαλακή κι ελαστική ζύμη. Εάν κρίνουμε απαραίτητο προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι (το πολύ 50 γρ) επιπλέον εάν κρίνουμε απαραίτητο. Προς το τέλος προσθέτουμε και το γλυκάνισο εάν μας αρέσει, να σκορπίσει μέσα στο ζυμάρι.
- Βάζουμε στο μπολ λίγο ελαιόλαδο και ξανά τοποθετούμε τη ζύμη που πρώτα έχουμε πλάσει σε μπάλα. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα ελαφρά νοτισμένη κι αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά ίσα ίσα να ανέβει και να φουσκώσει 2 δάχτυλα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε 2 επιμέρους οβάλ τμήματα και πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Κάνουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλα μας και περνάμε με πινέλο όλη την επιφάνεια με το ζαχαρόνερο. Τέλος πασπαλίζουμε μπόλικο σουσάμι. Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις για 15 λεπτά ή έως ότου ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνεια.
- Εάν θέλουμε πιο μαλακές τις λαγάνες μας τότε μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις τυλίγουμε σε καθαρές πετσέτες, εάν όμως τις θέλουμε πολύ τραγανές τότε παραλείπουμε αυτό το βήμα. Εάν δεν πρόκειται να τις καταναλώσουμε άμεσα, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στην κατάψυξη. Τη μέρα που θα τις σερβίρουμε τις βάζουμε ξανά σε ζεστό φούρνο για 5 λεπτά αφού τις ξετυλίξουμε και θα μοιάζουν πάλι ολόφρεσκες.
Να περάσετε μια χαρούμενη και πεντανόστιμη Καθαρά Δευτέρα!!!!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας