ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΚΕΚΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΑΦΡΑΤΑ

ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΚΕΚΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΑΦΡΑΤΑ

Καιρό είχα να φτιάξω κέικ, μια δεν έψηνε ο φούρνος, μια δεν ήθελα τη ζάχαρη.. τώρα που βρήκα πατέντα και για τα 2 αυτά προβλήματα ποιος με πιάνει...!
Κεκάκια σκέτος αφρός ανάμεικτα και μάλιστα χωρίς ζάχαρη για σήμερα, σπογγώδη και εξαιρετικά μαλακά. 
Στα υλικά παρακάτω όπως θα δείτε χρησιμοποιώ υλικά όπως το μέλι και τη sugarfree σκόνη σοκολάτας  προκειμένου να αποκτήσει η ζύμη γλυκύτητα χωρίς επιπλέον προσθήκη ζάχαρης αλλά και χωρίς να λιγώνει. Επιπλέον το μέλι συμβάλει στην αφράτη σύσταση των κέικ και δίνει υγρασία στην ψίχα. Η μαρέγκα κάνει πάλι το θαύμα της και δίνει ομοιόμορφο όγκο. 
Παρεμπιπτόντως τα κεκάκια αυτά τη δεύτερη μέρα γίνονται καλύτερα! 

 




Τα υλικά για 3 πυρίμαχα φορμάκια 9,5 εκ.
  • 2 αυγά μεσαία χωρισμένα
  • 50 ml ηλιέλαιο
  • 50 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
  • χυμός από 1 μικρό πορτοκάλι 
  • 1 κουτ.σ. γεμάτη μέλι
  • 1 καπάκι κονιάκ/μπράντυ
  • 100 γρ.+/-  αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1/2 κουτ.γλ. baking powder
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ή μανταρίνι (προαιρετικά)
  • 1 κουτ.σ. σκόνη σοκολάτας για ρόφημα, χωρίς ζάχαρη*  (όχι άγλυκο κακάο)
 * ή κλασικό ρόφημα λαμβάνοντας υπόψη ότι στην περίπτωση αυτή θα προστεθεί ζάχαρη.


Εκτέλεση:
  • Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με μίξερ ως ότου ξανοίξει το χρώμα τους, προσθέτουμε το μέλι και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη σκόνη σοκολάτας και το ξύσμα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη σε χωριστά μπολάκια και στο ένα προσθέτουμε το κακάο με το ξύσμα ανακατεύοντας καλά να ενωθούν να γίνει σοκολατένιο και λείο το μείγμα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Με απαλές κινήσεις ενώνουμε τη μισή από αυτή στο άσπρο μείγμα διπλώνοντάς την από κάτω προς τα πάνω. Κάνουμε το ίδιο με την άλλη μισή μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας.
  • Βουτυρώνουμε καλά ως πάνω τα φορμάκια μας αδειάζοντας εναλλάξ το άσπρο και το σκούρο μείγμα.
  • Τέλος κάνουμε "νερά" με ένα πιρούνι στο εσωτερικό κάθε φόρμας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις στη μεσαία θέση του  για 20-25 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε ενδιάμεσα την πόρτα. 
  • Αφού φουσκώσουν τα κεκάκια επαρκώς  με τη συμπλήρωση του χρόνου που αναφέρεται πιο πάνω, ελέγχουμε το κέντρο τους με μια οδοντογλυφίδα. Εάν βγαίνει στεγνή βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο, εάν κρατάει υγρασία τότε τα αφήνουμε 5' λεπτά ακόμη.
  • Αφήνουμε τα κεκάκια να κρυώσουν εντελώς, διαχωρίζουμε με μαχαιράκι τα τοιχώματα και ξεφορμάρουμε!  


Καλή σας απόλαυση!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις