ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΡΟΛΟ ΚΟΤΌΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


Χαιρετώ όλους τους φίλους!
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πιάσω κάποια πράγματα από την αρχή προκειμένου να βοηθήσω τους νέους και αρχάριους αναγνώστες. Δεν είναι ότι δεν έχω δείξει κάποια βασικά πράγματα σε παλαιότερες αναρτήσεις μου, όμως κι εγώ τότε ήμουν αρχάρια και ό.τι πείραμα μου πετύχαινε ήθελα να το δημοσιεύω. Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, κι έπειτα από δεκάδες επιτυχίες αλλά και αποτυχίες είμαι σε θέση να μοιραστώ με σιγουριά όλα τα νέα μου επιτεύγματα. Πράγματα που πλέον κάνω με "κλειστά μάτια" κι εγγυώμαι στο 100% την επιτυχία τους τόσο πρακτικά όσο και "γευστικά".
Back to basics λοιπόν, με πεντανόστιμο ρόλο κοτόπουλο γεμιστό με ασορτί πατατούλες, όλα μαριναρισμένα με υλικά αρωματικά, στρατηγικά συνδυασμένα! Εξαιρετικό φαγητό, αγαπιέται από όλες τις ηλικίες και είναι η σίγουρη λύση στη...σπαζοκεφαλιά του τύπου "τι μαγειρεύω σήμερα...?"

Όπως οι περισσότεροι έτσι κι εγώ επιλέγουμε από τον κρεοπώλη μας ένα καλό κοτόπουλο νωπό γεμισμένο. Όσοι από εσάς όμως επιθυμούν κι έχουν τα κατάλληλα μέσα τότε φτιάχνουν ένα δικό τους με νωπό φιλέτο κοτόπουλο και γέμιση της αρεσκείας του. Σήμερα θα δούμε τη βασική μαρινάδα και μέθοδο ψησίματος για ρολό με γέμιση αλλαντικών και πιπεριάς, οπότε τα υλικά είναι επιλεγμένα να ταιριάζουν σε γεύση με τα συστατικά που προανέφερα.




Τα υλικά μας τώρα:
  • 1 νωπό ρόλο κοτόπουλο γεμιστό με αλλαντικά, τυριά και πιπεριές από 1700 γρ. έως 2 κιλά
  • 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σ.πελτέ ντομάτας
  • χυμός από 1 μανταρίνι
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 κουτ.σ. έτοιμο μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (ενδεικτικά: πιπέρι-πάπρικα-κρεμμύδι-σινάπι)
  • 1 κουτ.γλ.μέλι
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 1 κουτ.γλ.πάπρικα γλυκιά 
  • λίγο αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις μελωμένες πατάτες:
  • 1 1/2 κιλό baby πατάτες καθαρισμένες 
  • 1 κοφτή κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ.γλ. μέλι
  • χυμός από 1 μικρό πορτοκάλι 
  • 1/2 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σ. κρέμα βαλσάμικου, 
  • 1 κουτ.σ.μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (ενδεικτικά: πιπέρι-πάπρικα-κρεμμύδι-σινάπι)
  • 1 δόντι σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • τρίμμα από 1/2 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οι μαρινάδες αυτές μπαίνoυν απευθείας στο φαγητό πριν το μαγείρεμα και όχι αποβραδίς.

Εκτέλεση:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
  • Παίρνουμε τις πατατούλες και  όσες είναι πιο μεγάλες τις κόβουμε στη μέση διαφορετικά τις αφήνουμε ολόκληρες. Τις μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ. Χτυπάμε σε σέικερ όλα τα υλικά της μαρινάδας τους και περιχύνουμε μέσα στο μπολ. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά κι αφήνουμε λίγο στην άκρη.
  • Στο σέικερ βάζουμε τα υλικά μαρινάδας για το κοτόπουλο και βάζουμε το κοτόπουλο μέσα σε γάστρα. Μπήγουμε σκόρπια το σκόρδο. Λούζουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα του σε όλες του τις πλευρές και στα πλαϊνά.
  • Σκορπάμε τις πατάτες τριγύρω κι όση μαρινάδα έμεινε στο μπολ φροντίζουμε να τη ρίξουμε κι αυτή πάνω στις πατάτες. Βάζουμε και το σκόρδο τους ανάμεσα.
  • Προσθέτουμε ελάχιστο νερό στις δύο άκρες της γάστρας (όχι πάνω από το φαγητό για να μην ξεπλύνουμε τις μαρινάδες).
  • Κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία θέση για 1 ώρα και 45 λεπτά. Μετά από αυτό το διάστημα ξεσκεπάζουμε και γυρίζουμε το κοτόπουλο κι από την άλλη πλευρά. Μαζεύουμε με κουτάλι τα ζουμάκια και τα αλείφουμε με πινέλο πάνω από το γυρισμένο κοτόπουλο.
  • Γυρίζουμε λίγο και τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο με ξεσκέπαστη γάστρα για 30-40 λεπτά  (ανάλογα το φούρνο) μέχρι  να σωθούν τα περίσσια υγρά.
  • Όταν το φαγητό στο σύνολό του ροδίσει ομοιόμορφα και η σάλτσα αλλά και οι πατάτες μελώσουν είναι έτοιμο. Παρ'ολα αυτά τσιμπάμε με πιρούνι στο κέντρο του κοτόπουλου για να σιγουρευτούμε ότι δε  βγάζει ροζ υγρό .
  • Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του ρολού και προσεχτικά αφαιρούμε το δίχτυ. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και σερβίρουμε με τις πατάτες και τη σάλτσα τους μέσα από το ταψί!


Γίνεται τέλεια μελωμένο και εξαιρετικά νόστιμο αυτό το φαγητό ακόμα κι αν το ζεστάνουμε τη δεύτερη μέρα!!!

Καλή σας όρεξη ❣️
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

  1. Το μαγείρεψα κ το ξανακάνω πάλι. Τέλειο..απολαυστικό μυρωδάτο. Μπράβο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε αυτή η συνταγή!! Σας ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις