ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ


Είναι μια συνταγή-μόδα που κυκλοφορεί πολλά χρόνια τώρα! Αντιλαμβανόμουν την ευκολία της αλλά ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να το δοκιμάσω καθώς καταπιανόμουν με άλλες συνταγές και μεθόδους. Αυτή τη φορά όμως ξέμεινα εντελώς από ψωμί και είπα ότι ήταν η κατάλληλη συγκυρία να δοκιμάσω επιτέλους το διάσημο αυτό ψωμί. Έκανα και πάλι κάποιες μικροπαρεμβάσεις πάνω στις γενικές οδηγίες όμως θεωρώ ότι το αποτέλεσμα βγήκε ιδιαίτερα πετυχημένο και πολύ γευστικό! Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε για το δικό μου "ψωμί γάστρας" διαβάστε παρακάτω:




Η δοσολογία των υλικών βγάζουν ένα μικρό καρβελάκι!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 300 γρ. αλεύρι σίτου για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
  • 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλ. μέλι
  • 1 κουτί.γλ. αλάτι
  • νερό σε θερμοκρασία δωματίου όσο σηκώσει (σχεδόν 500 ml)

Εκτέλεση:
  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και το λάδι. Προσθέτουμε 200 ml από το νερό, ανακατεύουμε λίγο με μια κουτάλα και βάζουμε και το αλάτι. Συνεχίζουμε ρίχνοντας και το υπόλοιπο νερό σιγά σιγά μέχρι να μουσκέψουν όλα τα υλικά και να στέκονται στην κουτάλα. Δε θέλουμε η ζύμη να είναι πολύ σφιχτή! Τη δουλεύουμε 2-3 λεπτά με μια σπάτουλα μαζεύοντας τα υπολείμματα από τα τοιχώματα της λεκάνης και συγκεντρώνουμε τη ζύμη το κέντρο της λεκάνης. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι με τα χέρια και κλείνουμε τη λεκάνη με μεμβράνη ή με ένα καπάκι. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνουμε για 12 ώρες να φουσκώσει (καλύτερα να ετοιμάσουμε τη ζύμη μας αργά το απόγευμα για να την έχουμε έτοιμη την άλλη μέρα το πρωί).
  • Την επόμενη μέρα βάζουμε μια γάστρα κλειστή  με το καπάκι της στο φούρνο. Ορίζουμε τη λειτουργία των αντιστάσεων και προθερμαίνουμε το φούρνο στους υψηλότερους βαθμούς (ο δικός μου φούρνος φτάνει στους 250).  
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και της  κάνουμε σε αλευρωμένο πάγκο 2-3 διπλώματα όχι παραπάνω από 2 λεπτά.  Μεταφέρουμε πάλι πίσω στη λεκάνη, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30' λεπτά.
  • Αφού ο φούρνος κάψει βγάζουμε τη γάστρα, αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο εσωτερικά και μεταφέρουμε το ζυμαράκι στο κέντρο της κάνοντας μια χαραγματιά με μαχαίρι στην επιφάνεια της. Με πινέλο αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο μαζί με ελάχιστο νερό την επιφάνεια του ζυμαριού. Κλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο στους υψηλότερους βαθμούς για 25 λεπτά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ!!!  Αφού περάσει η ώρα αφαιρούμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρει το καρβέλι ομοιόμορφο χρυσοκαφέ χρώμα!
  • Αφού ψηθεί το μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά! 



Καλή σας επιτυχία!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις