Βασιλόπιτα 2019

Πότε πέρασε ο καιρός δεν ξέρω... Το σίγουρο είναι ότι η φετινή μου βασιλόπιτα βγήκε ένα όνειρο κι αφράτη σαν σύννεφο! Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους σας για τη νέα χρονιά, με υγεία και αγάπη! Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξή σας για 8η χρονιά!!! 
Τους χαιρετισμούς μου από καρδιάς!!!






Τα υλικά για τη βασιλόπιτα:
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος εκτός ψυγείου
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4  μεγάλα αυγά χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
  • 1/2 κούπα φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα ανάμεικτος τυποποιημένος χυμός φρούτων
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο
  • 1 σφηνάκι λικέρ (επιλογής, εγώ έβαλα λικέρ καφέ)
  • 2 φακελάκια αρωματικό μείγμα βανίλια-πορτοκάλι
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  • 1/2 κουτ.γλ.γαρίφαλο τριμμένο
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο στη μύτη του κουταλιού
  • 1 πρέζα αλατι
  • 1/2 κουτ.γλ. baking powder
  • 500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει καλής ποιότητος

Πως την φτιάχνιυμε:

  • Για αρχή χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με 1 κουταλια σούπας ζάχαρη από τη συνολική ποσότητα και αφήνουμε στη άκρη.
  • Κόβουμε το μαλακό βούτυρο σε κύβους και το αδειάζουμε σε λεκάνη. Ξεκινάμε να το χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει πρώτα σε σιγανή ταχύτητα για να μην πετάγεται κι έπειτα σε δυνατότερη να γίνει σχεδόν κρέμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη να γίνουν ψίχουλα με το βούτυρο, τους κρόκους, το γάλα και τους χυμούς. Συνεχίζουμε με το λικέρ, το αλάτι, το baking, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και αφού ενωθούν καλά ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να το τραβήξει όλο. Μαζεύουμε με σπάτουλα γύρω γύρω τα όποια υπολείμματα έχουν μείνει στα τοιχώματα της λεκάνης και ρίχνουμε ένα τελευταίο χτύπημα με το μίξερ. Τέλος ενσωματώνουμε με σπάτουλα την μαρέγκα με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω σαν να τη διπλώνουμε ίσα ίσα να κρυφτεί καλά στο μείγμα. Αλευροβουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας, τινάζοντας όμως το περίσσιο αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί και χτυπάμε 2 φορές πάνω στον πάγκο να σιγουρευτούμε ότι οι φουσκάλες σπάνε και το μείγμα στρώνει ομοιόμορφα στο ταψί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς των αντιστάσεων για 1 ώρα. Πάνω στα 45 λεπτά τρυπάνε κεντρικά το εσωτερικό του κέικ με οδοντογλυφίδα ώστε να ελέγξουμε την πρόοδο του ψησίματος. Αφού το κέικ ετοιμαστεί, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πρώτου το ξεφορμάρουμε και το στολίσουμε.
  •   Τα στολίδια που έφτιαξα εγώ είναι από σοκολάτα και τα έφτιαξα εύκολα με κουβερτούρα και κουπ πατ.
  • Συγκεκριμένα:
  • Για το ελατάκι σοκολάτας έλιωσα 300 γρ. κουβερτούρα και την μοίρασα μέσα σε 4 μεγέθη κουπ πατ αστεράκια που από κάτω έστρωσα αντικολλητικό χαρτί. Άφησα να κρυώσουν καλά και τα ξεφορμάρισα. Τα ένωσα μεταξύ τους από το μεγαλύτερο αστέρι στο μικρότερο με λίγη λιωμένη σοκολάτα και κόλλησα μερικά m&m's. Ύστερα με λιωμένη σοκολάτα το κόλλησα πάνω στη βασιλόπιτα.

  Διακόσμηση
Για τα σοκολατένια αστεράκια περιμετρικά της πίτας: πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σχημάτισα με κουπ πατ αστέρια και εσωτερικά ζωγράφισα μικρότερα. Έλιωσα κουβερτούρα (περίπου 150 γρ.) και την έβαλα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με πολύ μικρή μύτη. Γέμισα τα σχηματισμενα αστεράκια με τη σοκολάτα ώστε να γίνουν διάτρητα σχήματα. Άφησα να στεγνώσουν εντελώς και αφαίρεσα προσεχτικά το χαρτί. Κόλλησα με λίγη λιωμένη κουβερτούρα τα αστέρια γύρω γύρω από τη βασιλόπιτα!  Κατά τον ίδιο τρόπο σχημάτισα τα νούμερα και τα στήριξα με οδοντογλυφίδες!!!
Τα υπόλοιπα μη-βρώσιμα  σχέδια τα έφτιαξα με χαρτόνια κλπ.!!!

Καλή σας επιτυχία και πολλές ευχές για τη νέα χρονιά!!!!

Σας φιλώ!
Μαριφανη!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις