Το πιο φουσκωτό κέικ σας με σόδα!!! (κέικ χωρίς baking powder και βούτυρο)
Γεια σας φιλαρίνια μου και καλό μήνα!!!!
Σήμερα σας έχω ένα κέικ το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι πέτυχε...τυχαία! Αλλά όμως όταν λέμε πέτυχε, ΠΕΤΥΧΕ με όλη τη σημασία της λέξης!
Πρόκειται για ένα κεκάκι το οποίο προέκυψε με τη χρήση πολύ απλών υλικών και μάλιστα με λιγότερα απ' όσα συνήθως χρησιμοποιούμε στα κλασικά κέικ...
Το μπέικιν πάουντερ όπως επίσης και το βούτυρο απουσιάζουν απ' τη συνταγή αυτή και όλη τη δουλειά την έκανε η μαγειρική σόδα! Εξ' ού και μου βγήκε τόσο φουσκωτό και εξαιρετικά αφράτο! Πολύ πιθανό από εδώ και πέρα να ακολουθώ αυτή τη συνταγή όποτε θέλω να ετοιμάσω ένα αφράτο κέικ !!!
Εκτέλεση:
Σήμερα σας έχω ένα κέικ το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι πέτυχε...τυχαία! Αλλά όμως όταν λέμε πέτυχε, ΠΕΤΥΧΕ με όλη τη σημασία της λέξης!
Πρόκειται για ένα κεκάκι το οποίο προέκυψε με τη χρήση πολύ απλών υλικών και μάλιστα με λιγότερα απ' όσα συνήθως χρησιμοποιούμε στα κλασικά κέικ...
Το μπέικιν πάουντερ όπως επίσης και το βούτυρο απουσιάζουν απ' τη συνταγή αυτή και όλη τη δουλειά την έκανε η μαγειρική σόδα! Εξ' ού και μου βγήκε τόσο φουσκωτό και εξαιρετικά αφράτο! Πολύ πιθανό από εδώ και πέρα να ακολουθώ αυτή τη συνταγή όποτε θέλω να ετοιμάσω ένα αφράτο κέικ !!!
Υλικά:
1 κούπα γάλα εβαπορέ ελαφρύ (η δοσολογία κατόπιν αραίωσης)
2/3 κούπας ηλιέλαιο (ή άλλο ελαφρύ λάδι)
3 μεγάλα αυγά χωρισμένα
1 κούπα ζάχαρη
3 βανιλίτσες
2 κουτ.σ. χυμός λεμονιού
1 γεμ.κουτ.γλ.σόδα μαγειρική
ξύσμα 1/2 λεμόνι
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε τα ασπράδια τω αυγών σε μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα ξεχωριστό λεκανάκι χτυπάμε με το μίξερ το σπορέλαιο μαζί με τους κρόκους, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα και το γάλα.
- Βάζουμε σε ένα μπολάκι το χυμό λεμονιού μαζί με τη σόδα ανακατεύοντας να γίνει αφρός και τον ανακατεύουμε κι αυτός στο μείγμα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε ένα μείγμα που δεν θα είναι ούτε πολύ σφιχτό μα ούτε και πολύ υδαρές.
- Τέλος με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα πολύ προσεχτικά με ένα κουτάλι ίσα ίσα να απορροφηθεί.
- Περνάμε με λίγο σπορέλαιο μια στρογγυλή φόρμα ή ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 40' λεπτά περίπου. Ελέγχουμε την εξέλιξη του ψησίματος μετά τη 1/2 ώρα απλώς ακολουθώντας τη μέθοδο με το μαχαίρι!!!
- Μόλις το κέικ μας θα έχει ανέβει σε θα έχει αποκτήσει ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα, βγάζουμε απ' το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρουμε.
Καλή σας επιτυχία!!!
Φουσκωτο κεικ διαβαζω Μαριφανακι μου καλο και μου τρεχουν τα σαλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται υπεροχο και μοσχοβολιστο! Την περιμενα πως και πως τη συνταγουλα σου!
Θα το φτιαξω οπωσδηποτε!
Α! Καλο, γλυκο μηνα να εχεις! :-)
Φιλακια! Ευη
Καλώς το Ευακι μας!!!!! Καλό μήνα και σε σένα!!!!! Βγήκε φοβερό το κεκάκι αυτο και αν τα λογαριασεις ειναι τρομερα οικονομικό! Δοκίμασέ το θα σου αρεσει <3
ΔιαγραφήΚαλα το κεικ ειναι απιστευτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φτιάξατε??? Χαίρομαι που σας άρεσε!!!!
ΔιαγραφήΘα το φτιαξω το πρωϊ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σας επιτυχία!!!!
ΔιαγραφήΚαλημερα πάω για εκτέλεση πάνω στην κατάλληλη στιγμή ήρθε η τέλεια συνταγή ευχαριστουμε μαριφανη
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρομαι πολυ που βοηθησα!!! Ελπζω να σας αρεσει!!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα να ρωτήσω αν δεν βάλουμε εβαπορε και βάλουμε κανονικό γάλα θα υπάρξει θεμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα σας!!! Οχι κανενα προβλημα δεν υπαρχει!!!! Καλη σας επιτυχια <3
ΔιαγραφήΓειά σας, φαίνεται ωραία η συνταγή αλλά θέλω να ρωτήσω σε ταψί της κουζίνας μεγάλο που κάνουμε τα φαγητά; για τέτοιου είδους μέγεθος είναι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ενδιαφέρει πολύ να μάθω γιατί έχω σπουδάσει μαγειρική και να πάρω μια γνώμη από σας
Καλησπέρα σας!!! Οχι το μεθος του ταψιου σας πρεπει να ειναι σχετικα μικρο αλλά είναι σηναντικό να είμαι βαθύ ώστε να έχει το περιθωριο να φουσκωσει το κεικ μας. Προσωπικα χρησιμοποιώ την κλασική φόρμα με την τρύπα στη μέση και το αποτελεσμα ειναι παντα φοβερο! Καλη σας επιτυχια!!!
Διαγραφήθα γράψει κανείς πώς βγήκε αυτό το κέικ? Θέλω να το φτιάξω αλλά τηρώ αμφιβολίες για την επιτυχία του, δε συμφωνώ και με το σπορέλαιο, γιατί όχι ελαιόλαδο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας!! Εάν θέλετε γίνετε μέλος της ομάδας μας στο facebook προκειμένου να ενημερώνεστε άμεσα για τις όποιες απορρίες σας που ενδεχομένως δεν διατυπώνονται εδώ. Το link της ομάδας μας είναι: https://www.facebook.com/groups/656163691067592/?ref=bookmarks
ΔιαγραφήΘα χαρώ πολύ να έρθετε στην παρέα μας. Όσον αφορά το κέικ αυτό, οι φίλοι που το δοκίμασαν έμεινα πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Το σπορέλαιο αντικαθιστά το βιτάμ των κλασικών κέικ. Εάν θέλετε, αντικαθιστάτε τη μισή ποσότητα σπορέλαιου με ελαιόλαδο!!! Καλή σας επιτυχία!!!!
Καλησπέρα σας, και χρόνια πολλά!θα ήθελα κάτι να ρωτήσω:έχω μείγμα easy bake για μελομακάρονα,η συνταγή λέει να προσθέσω 240 γρ σπορελαιο,100γρ νερό, μπορώ να αντικαταστήσω το σπορελαιο με βούτυρο;και σε τι ποσότητα;πχ;240 γρ.σπορελαιο να βάλω στο μίγμα 240γρ βούτυρο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρ όλο που δε γνωρίζω το συγκεκριμένο προϊόν, μπορώ νς καταλάβω ότι πρόκειται για μειγμα με αφυδατωμένα υλικά τα οποία προκειμενου να ομογενοποιηθούν και να πάρουν την κλασική μορφή χρειαζεται να προσθέσετε υποχρεωτικά λάδι και νερό. Θα σας συμβουλευα να ρωτήσετε κάποιον υπεύθυνο της ιστοσελίδας της συγκεκριμένης εταιρείας ώστε να σας δώσει ασφαλή απάντηση. Όμως γιατί δεν προσπαθείτε να φτιάξετε δικά σας?? Είμαι σίγουρη ότι θα γινουν καλύτερα απ' τα δικά σας χεράκια! Καλές γιορτές...!!!
ΔιαγραφήΗ χρήση μαγειρικής σόδας στα κέικ δίνει μια άσχημη μυρωδιά και γεύση. Η προγενέστερη ανάμειξή της με τον χυμό λεμονιού εξαλείφει αυτή την μυρωδιά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας! Η γεύση της σόδας δεν γίνεται αντιληπτή καθώς η χρήση των γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών σε αυτή τη συνταγή ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να αφήνει δυσάρεστη επίγευση! Όσες φορές το έχω φτιάξει δεν έχει παραπονεθεί κανένας :) Καλή επιτυχία εάν το δοκιμάσετε!
Διαγραφή