Γίνετε μέλος του blog μας

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011


 Εχθές το απόγευμα ήμουν στης αδερφής μου και είπαμε να φτιάξουμε  ένα φρατζολάκι σπιτικό ζυμωτό  ψωμί με καλαμπόκι.Ωραιότατο  και καθόλου "μπουχτιστικό"! Μοσχομύρισε το σπίτι !



Υλικά που χρησιμοποιήσαμε:
200 γρ. καλαμποκάλευρο
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φάκελος μαγιά ξερή
1 1/2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
1 κουτ.γλ. αλάτι
1 1/2 κούπας νερό χλιαρό.
1 κουτ.σ. ζάχαρη

Για το πασπάλισμα
λίγο καλαμποκάλευρο ακόμη

Διαδικασία:
Πήραμε μια λεκάνη ανακατέψαμε τα αλεύρια μαζί με τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Αφήσαμε στο κέντρο της λεκάνης ένα κενό σαν λακκούβα και ρίξαμε το λάδι και το χλιαρό νερό όχι όλο.
Αρχίσαμε να ζυμώνουμε και προσθέταμε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό μέχρι να σφίξει κάπως η ζύμη.
Βγάλαμε τη ζύμη από τη λεκάνη και συνεχίσαμε το ζύμωμα σχεδόν 10' λεπτά ακόμα,  πάνω σε καθαρή επιφάνεια κάνοντάς την μπαλίτσα.
Σκεπάσαμε με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το αφήσαμε κοντά σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διογκωθεί για περίπου 1 ώρα και κάτι.
Μόλις πέρασε αυτό το διάστημα ξαναζυμώσαμε λίγο και φτιάξαμε ένα χοντρό μπαστούνι και τοποθετήσαμε σε μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.
Χαράξαμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του ψωμιού και πασπαλίσαμε το αλεύρι.
Αφήσαμε πάλι σχεδόν 20' λεπτά και ψήσαμε σε προθερμασμένο φούρνο για 3/4 της ώρας στους 180' βαθμούς.
Μόλις ψήθηκε αφήσαμε λίγο να κρυώσει, τραβήξαμε το χαρτί και ξεφορμάραμε!
Αρχίσαμε αμέσως να τσιμπάμε τις γωνίτσες του χαχαχαχαχαχαχαα!
Όσο ήταν ακόμη χλιαρό, κόψαμε λίγες φετούλες και απλώσαμε λίγο βούτυρο να λιώσει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας