ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ

Καταφθάνει φουριόζα πάλι η πιο ζεστή, λαμπερή και πολύχρωμη εποχή του χρόνου... Γι'αυτό πλάθουμε νόστιμα ζυμάρια και αφήνουμε τα αρώματα και τις γεύσεις τους να σκορπίσουν μέσα στο σπίτι δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις.

Σας παραθέτω φίλοι μου τη συνταγή που διαμόρφωσα φέτος για πεντανόστιμα μελομακάρονα τα οποία περιέχουν ανθρακούχα πορτοκαλάδα που βοηθάει να κρατήσουν όμορφο σχήμα τα γλυκά μας! 

Δοκιμάστε τη συνταγή αυτή .... και απολαύστε τα με τους αγαπημένους σας!!!! 



Υλικά:

  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 200ml λάδι ( μισό ελαιόλαδο-μισό ηλιέλαιο)
  • 150ml ανθρακούχα πορτοκαλάδα 
  • 100ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού 
  • 1 κάψουλα βανιλίνη 
  • 1/2 κουτ.γλ. baking powder 
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ τεντούρα
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι 
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη 
  • 1/2 κουτ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 κούπα του νες σιμιγδάλι χονδρό 
  • 450γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 

Για το σιρόπι:

  • 600γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 550ml νερό 
  • χυμός από 1/2 πορτοκάλι 
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μέλι 
  • 1 ξύλο κανέλας 
  • 3-4 καρφάκια γαρίφαλο
  • φλούδα από ένα πορτοκάλι 

Για τη διακόσμηση: 

  • ξηροί καρποί ψιλοκομμένοι (πχ. καρυδόψιχα/αμύγδαλα/φυστίκι κελυφωτό κλπ)
  • μέλι για το ράντισμα 



Διαδικασία:

  • Σε ένα άνετο μπολ ανακατεύουμε τα λάδια μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αρωματικά, το ποτό, το χυμό και την ανθρακούχα πορτοκαλάδα να ακακατευθούν κι αυτά στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και 2 κουταλιές από το αλεύρι. Σ' αυτό το σημείο προσθέτουμε το baking powder και τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν η ζύμη θα κολλάει στο κουτάλι συνεχίζουμε με απαλό ζύμωμα στο χέρι. Η ποσότητα του αλευριού μπορεί να διαφέρει λίγο προς τα πάνω ή λίγο προς τα κάτω σε γραμμάρια, σε κάθε περίπτωση θέλουμε μια ζύμη που θα πλάθεται αλλά δεν θα είναι σκληρή και στεγνή. Δεν κουράζουμε τη ζύμη πολλή ώρα με το ζύμωμα διαφορετικά θα αποβληθεί το λάδι και στο τέλος τα μελομακάρονα δεν θα τραβούν σωστά το σιρόπι. 
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο λαμαρίνες. Πλάθουμε τα μελομακάρονα με ζύμη σε ποσότητα ίση με ενός μεγάλου καρυδιού. Κάνουμε ένα βαθούλωμα στο πίσω μέρος και χαράσσουμε με πιρούνι την πάνω πλευρά (προσωπικά χρησιμοποιώ τροχό κοπής για πίτσα). Αφήνουμε απόσταση μεταξύ των μελομακάρονων και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά κάθε ταψί ή έως ότου διπλασιαστούν και ροδίσουν.
  • Ωστόσο φτιάχνουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 4 λεπτά και διατηρούμε το σιρόπι χλιαρό. 
  • Σιροπιάζουμε λίγα λίγα τα ζεστά μελομακάρονα ανακατεύντάς τα μέσα στο σιρόπι για 1 λεπτό συνολικά από τις 2 πλευρές και τα  τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε πιατέλα.
  • Αφήνουμε να τραβήξουν το σιρόπι τους και όσο απέμεινε στην κατσαρόλα το ρίχνουμε απαλά με κουτάλα πάνω από τα μελομακάρονα τα οποία πλέον πρέπει να τα έχουμε γυρίσει στην κανονική τους πλευρά.
  • Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα μας τα ραντίζουμε με λίγο επιπλέον μέλι και τα γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
  • Φυλάμε τα μελομακάρονα σε κουτί που σφραγίζει ερμητικά.


Καλή επιτυχία!!!

Φιλικά, 

Μαριφάνη 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις