ΑΛΜΥΡΑ ΚΟΡΝΕΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΜΠΟΥΦΕ
ΑΛΜΥΡΑ ΚΟΡΝΕΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΜΠΟΥΦΕ
Φανταστικά αλμυρά κορνέ για μπουφέ γενεθλίων, πεντανόστιμα και χαριτωμένα!
Υλικά για 24 περίπου κορνεδάκια:
- 300ml γάλα χλιαρό
- 180ml ηλιέλαιο
- 1 μεσαίο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 4,5 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κουτ.γλ. ζάχαρη
- 2κουτ.γλ. αλάτι
- 600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό χτυπημένο για την επάλειψη
- σουσάμι για το πασπάλισμα
αλουμινόχαρτο
Προτεινόμενη γέμιση:
- 300γρ. τυρί κρέμα
- 100γρ. μπλε τυρί
- 1 κουταλιά μαγιονέζα
- αλλαντικά σε φέτες
- τυρί τριμμένο:
Στην πράξη:
- Βάζουμε σε άνετο μπολ ή στο ζυμωτήριο του μίξερ το γάλα μαζί με τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ωραία ζύμη, μαλακή που δεν θα κολλάει στα χέρια ή διαφορετικά θα δουμε να μαζεύεται στο γάντζο του μίξερ. Κάνουμε μπάλα τη ζύμη και τη μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο μπολ. Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και ύστερα πετσέτα κι αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.
- Μέχρι να ανέβει η ζύμη παίρνουνε κομμάτια αλουμινόχαρτου και επενδύουμε εξωτερικά τα χωνάκια παγωτού. Επιπλέον τα αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο. Εάν χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά μεταλλικά κορνέ, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να τα αλείψουμε με το σπορέλαιο.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και κόβουμε περίπου 24 ίσα κομματάκια. Παίρνουμε τα κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε κορδόνια. Σε κάθε χωνάκι τυλίγουμε από ένα κορδόνι ζύμης χωρίς να αφήσουμε κενά. Ακουμπάμε ανάποδα και όρθιο κάθε τυλιγμένο χωνάκι πάνω σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, εάν όμως δεν στέκεται βάζουμε ξαπλωτά και αραιά μεταξύ τους. Τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.
- Χτυπάμε το αυγό είτε μόνο του είτε με λίγο γάλα ή νερό και αλείφουμε κάθε χωνάκι ζύμης, εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις για 15 λεπτά ή ως ότου ροδίσουν. Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και αφαιρούμε τα χωνάκια (εφόσον δεν σπάσουν τα βρώσιμα ψωνακια μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε για επόμενη δόση ζύμης.
- Για τη γέμιση χτυπάμε στο μούλτι το τυρί κρέμα μαζί με το μπλε τυρί και τη μαγιονέζα. Μεταφέρουμε το υλικό μέσα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τα χωνάκια. Εάν θέλουμε προσθέτουμε κομμάτια αλλαντικών και τριμμένο τυρί. Εναλλακτικά βάζουμε όποια γέμιση μας αρέσει πχ. τονοσαλάτα, κοτοσαλάτα ή και μόνο ζαμπόν-τυρί.
- Διατηρούμε τα γεμισμένα κορνεδάκια μέσα σε τάπερ που σφραγίζουν καλά και μέσα στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα τα προσφέρουμε.
Σημ. Εάν θέλουμε αφράτα κορνέ τότε φτιάχνουμε αντί 24 κορδόνια ζύμης τα μισά, δηλαδή 12 και ακολουθούμε τη διαδικασία όπως περιγράφεται στη συνταγή. Ο χρόνος που θα αφήσουμε τα τυλιγμένα χωνάκια να ανέβουν θα είναι περίπου 30 λεπτά και ο χρόνος ψησίματος περίπου μισή ώρα. Στην περίπτωση που θέλουμε πιο λεπτά και τραγανά κορνεδάκια αφήνουμε τη συνταγή ως έχει. Τέλος τα ψημένα κορνέ μπορούμε να τα συσκευάσουμε σε σακούλες τροφίμων και να τα κρατήσουμε στην κατάψυξη μέχρι τη μέρα που θα τα χρειαστούμε (ξεπαγώνουνε μέσα σε λίγη ώρα).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας