Χριστουγεννιάτικος κορμός με γέμιση cheescake
Χριστουγεννιάτικος κορμός μιση Κορμός με γέμιση cheesecake
Swissroll ή αλλιώς γιορτινός κορμός των Χριστουγέννων : Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά των εορτών! Αυτός που θα σας δείξω φέτος είναι λευκός, εύκολος και με δροσιστική γέμιση cheesecake ό.τι πρέπει μετά το πλούσιο γεύμα του ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα.
Μια υπέροχη λαχταριστή λύση για όλες τις εποχές του χρόνου και για κάθε περίσταση!
Υλικά:
Για το παντεσπάνι
- 5 μεγάλα αυγά
- 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/4 κουτ.γλ. αλάτι
- 150γρ. αλεύρι γενικής χρήσης κοσκινισμένο
- 2 κάψουλες εσάνς βανίλιας
- 3 κουτ.σ. σπορέλαιο
Για την κρέμα cheesecake
- 500γρ. τυρί κρέμα mascarpone
- 50ml φρέσκο γάλα
- 3 φουσκωτές κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
- 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας
Για τη γέμιση βύσσινου:
- 1 κονσέρβα βύσσινα σε σιρόπι
- 140γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 φουσκωτές κουτ.σ. κορνφλάουρ
- 1 σφηνάκι σπιτικό λικέρ κερασό ή απλό μπράντυ
- 1/3 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
Στην πράξη:
Χτυπάμε στο μίξερ όλα μαζί τα υλικά για την κρέμα μέχρι να γίνει βελούδινη και αφράτη χωρίς σβόλους. Μεταφέρουμε σε μπολ και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τα βύσσινα:
Σουρώνουμε τα βύσσινα από το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το σιρόπι από τα βύσσινα, τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν. Ανεβάζουμε στο μάτι σε μεσαία θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να κάνει φουσκάλες και να δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ, την κανέλα και τέλος τα βύσσινα. Με σπάτουλα ανακατεύουμε όλα μαζί κι αφήνουμε στην άκρη να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το παντεσπάνι:
Στο μίξερ χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Σταματάμε το χτύπημα και με μαρίζ ενσωματώνουμε το αλεύρι κάνοντας απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και κυκλικά μέχρι να το πάρει όλο. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου κι αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 13-15 λεπτά. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα το εσωτερικό μετά τα πρώτα 12 λεπτά κι αν βγαίνει στεγνή το παντεσπάνι είναι έτοιμο, εάν όμως μένει υπόλειμμα τότε συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2-3 λεπτά ακόμη. Μόλις ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο, μεταφέρουμε το παντεσπάνι μαζί με το χαρτί από κάτω στον πάγκο της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Συναρμολόγηση:
Σε μια καθαρή αντικολλητική κόλλα χαρτιού πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι ξεκολλώντας προσεχτικά το χαρτί του. Στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια την κρέμα cheesecake αφήνοντας 1 εκ. περιθώριο σε όλες τις πλευρές για να μη βγει έξω η κρέμα στο τύλιγμα. Έπειτα κοντά στη βάση και πάνω από την κρέμα βάζουμε κουταλιές από τα βύσσινα σχηματίζοντας έτσι μια "γραμμή". Με το χαρτί τυλίγουμε σιγά σιγά το ρόλο και κλείνουμε τις άκρες του χαρτιού. Για καλύτερα αποτελέσματα τυλίγουμε εξωτερικά επιπλέον με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Ξετυλίγουμε το ρόλο μέσα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη λίγο πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας