ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αγαπημένοι οι λαχανοντολμάδες ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων!
Σήμερα θα σας δείξω πως μπορείτε να τους φτιάξετε εύκολα και να τους ψήσετε στο φούρνο ώστε να μην τους έχετε "έννοια" μέσα στην κατσαρόλα... Αυτοί οι λαχανοντολμάδες μένουν ζουμεροί, αφράτοι και δεν διαλύονται στο ψήσιμο. Επιπλέον συνοδεύονται με υπέροχη κρέμα αυγολέμονου για έξτρα πόντους γεύσης!!!
Τα υλικά:
- 1 λάχανο περίπου 1800γρ-2κιλά φρέσκο και τρυφερό
- 500γρ. κιμάς χοιρινός
- 2 καρότα τριμμένα
- 1 μεγάλο κολοκυθάκι τριμμένο και στραγγισμένο από τα υγρά του
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι περασμένο στον τρίφτη
- 1/3 κούπας ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
- 2 κουταλιές της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. θυμάρι ξερό
- 1/2 κύβος λαχανικών
- αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
Για την κρέμα αυγολέμονο
- ο ζωμός από το φαγητό
- χυμός από 1 μέτριο ζουμερό λεμόνι
- 1 μεγάλο αυγό ελαφρώς χτυπημένο
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
- 1 τσιμπιά μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι και φρσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά ρυθμίζοντας το αλάτι και το πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας. Θέλουμε απλά να ενωθούν τα υλικά χωρίς να κουράσουμε τη ζύμη. Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο σκεπασμένη.
- Πλένουμε το λάχανο και αφαιρούμε το κοτσάνι στη βάση του. Το βάζουμε με το κενό από πάνω μέσα σε κατσαρόλα. Γεμίζουμε με βραστό νερό μέχρι πάνω και βράζουμε σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία γυρίζοντας το μερικές φορές ενδιάμεσα. Ο συνολικός χρόνος βρασμού μπορεί να είναι έως και μισή ώρα. Το λάχανο θα είναι έτοιμο όταν θα μοιάζουν τα φύλλα του σχεδόν διάφανα και μαλακά. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το βρασμένο λάχανο κι αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε προσεχτικά ένα-ένα τα φύλλα του και κόβουμε το χοντρό νεύρο στη βάση τους.
- Πιάνουμε ένα ένα φύλλο κόβοντας στη μέση τα μεγάλα ώστε να έχουμε δύο μικρότερα. Παίρνουμε από ένα γεμάτο κουταλάκι γέμισης και το βάζουμε στην φαρδιά πλευρά του κάθε φύλλου. Ρολάρουμε μια φορά και διπλώνουμε προς τα μέσα τα πλαϊνά σαν φακελάκι. Συνεχίζουμε το ρολάρισμα και τοποθετούμε μέσα σε λαδωμένο ταψί με την ένωση να ακουμπάει από κάτω στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάνοντας όλους τους ντολμάδες, τοποθετώντας τους τον έναν σφιχτά δίπλα στον άλλο. Εάν περισσέψει άδειος χώρος μέσα στο ταψί βάζουμε είτε κομμάτια λάχανου είτε πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια. Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία λιώνουμε σε λίγο ζεστό νερό τον κύβο και περιχύνουμε τους ντολμάδες. Έπειτα βράζουμε ξανά νερό και το προσθέτουμε απαλά στο ταψί μέχρι το ύψος των ντολμάδων ώστε λίγο να τους καλύπτει.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς για 1 1/2 ώρα. Μέσα σ'αυτό το διάστημα οι ντολμάδες θα σιγοβράζουν μέσα στο ταψί και έτσι η γέμιση θα ψηθεί και θα αφρατέψει. Όταν παρέλθει ο χρόνος ξεσκεπάσουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμη να ψηθούν.
- Συλλέγουμε μέσα από το ταψί όλο το ζουμί και το κρατάμε στην άκρη. Σε μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ μέσα στο χυμό λεμονιού κι ενσωματώνουμε και το αυγό. Ενώνουμε 2 κουταλιές από το ζωμό που κρατήσαμε μέσα στο μείγμα αυγού για να πάρει θερμοκρασία και όλο μαζί το ρίχνουμε μέσα σε κατσαρολάκι μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό. Βάζουμε το κατσαρολάκι πάνω σε μεσαία φωτιά και χωρίς να σταματήσουμε, το ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει. Στο τέλος ρίχνουμε τα καρυκεύματα.
- Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες γαρνιρισμένους με την κρέμα και απολαμβάνουμε ζεστούς!
Σημ. Εάν περισσέψει γέμιση, την κάνουμε γιουβαρλάκια!
Καλή σας όρεξη!
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας