Σούπα κολοκυθάκι βελουτέ με κρέμα ροκφόρ και κρουτόν
Σούπα κολοκυθάκι βελουτέ με κρέμα ροκφόρ και κρουτόν
Να που ήλθε η ώρα να σας δείξω πως φτιάχνω την αγαπημένη μου σούπα βελουτέ!
Υπέροχη και δυναμωτική, αυτή η βελουτέ αποτελεί την "απάντηση" στις δροσερές ημέρες του φθινοπώρου! Συνοδεύουμε με μια πεντανόστιμη κρέμα ροκφόρ και χειροποίητα αρωματικά κρουτόν που ειλικρινά, απογειώνουν τη γεύση!
Μια δοκιμή θα σας πείσει....!
Υλικά:
Για τη σούπα:
- 3 μέτρια κολοκυθάκια ολόκληρα
- 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
- 4 κλαράκια μαϊντανού ολόκληρα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/3 κρασοπότηρου ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 1 1/2 λίτρο νερό
Για την κρέμα ροκφόρ
- 120γρ. σκαφάκι τυρί κρέμα
- 70γρ. τυρί ροκφόρ/μπλε τυρί
- 40ml φρέσκο γάλα
Για τα χειροποίητα κρουτόν:
- 1/4 φραντζόλας ψωμί σταρένιο (καλύτερα μπαγιάτικο) κομμένο σε κύβους
- 1 κουτ.γλ. αφυδατωμένο σκόρδο σε σκόνη
- λίγο αποξηραμένο θυμάρι ή βασιλικό
- 3 κουτ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
- Ξεκινάμε με τα κρουτόν: Σε μπολ ανακατεύουμε τους κύβους ψωμιού με το σκόρδο, το αποξηραμένο θυμάρι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο (όσο θέλουμε). Μεταφέρουμε σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε απ' όλες τις πλευρές ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα κρουτόν σε πιάτο.
- Για τη σούπα: Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά (στα κολοκυθάκια δεν αφαιρούμε τελείως τη φλούδα) και τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο νερό που πρέπει να χοχλάζει. Μετά από 4 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μεσαία και συνεχίζουμε το βρασμό για 20 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν τα λαχανικά και "τσιμπιούνται" με πιρούνι. Αφαιρούμε τη δάφνη και τα φύλλα μαϊντανού. Με δοσομετρητή κρατάμε 500γρ. από το ζωμό της κατσαρόλας στην άκρη και σουρώνουμε τα λαχανικά. Μεταφέρουμε τα 400ml από το ζωμό που κρατήσαμε πίσω στην κατσαρόλα, το ίδιο και τα βρασμένα λαχανικά. Με ραβδομπλέντερ (beamer) τα αλέθουμε όλα μαζί κι αν θέλουμε τη σούπα μας πιο αραιή προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 100 ml ζωμού που απέμειναν. Προσθέτουμε το λάδι, το αλατοπίπερο κι ανακατεύουμε καλά. Η διαδικασία γίνεται και σε πυράντοχο μπλέντερ. Διατηρούμε τη σούπα ζεστή με μισοσκεπασμένο καπάκι.
- Κρέμα ροκφόρ: Σε κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το τυρί κρέμα μαζί με το γάλα και το ροκφόρ. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουμε μια ενιαία κρεμώδη σαλτσούλα.
- Σερβίρουμε τη βελουτέ σε μπολ και μοιράζουμε μια ποσότητα κρέμας και κρουτόν. Τέλος πασπαλίζουμε προαιρετικά με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απολαμβάνουμε τη σούπα ζεστή.
Καλή σας επιτυχία!
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας