Καρύδα σιροπιαστή
Καρύδα σιροπιαστή
"Καρύδα" : Το γλυκό που θυμάμαι να φτιάχνει τακτικά η μαμά μου όταν περιμέναμε επισκέπτες στο σπίτι μας για καφέ.. Ένα γλυκό κλασικό, ένα "επίσημο" κέικ αφράτο και ζουμερό για κάθε περίσταση.
Η συνταγή που ακολουθεί δεν είναι της μαμάς μου αλλά δική μου μετά από πολλές δοκιμές. Αυτή έχω καταλήξει ότι μου αρέσει περισσότερο βάση αποτελεσμάτων και...κριτικών!
Κομψή και αριστοκρατική με τη ντελικάτη βουτυρένια γεύση της καρύδας είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψει όποιος την απολαύσει από τα χέρια σας...!
Υλικά:
- 5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 γεμάτη κούπα των 300ml ζάχαρη κρυσταλλική
- 280γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 250ml γάλα φρέσκο (το βγάζουμε απ'το ψυγείο 20 λεπτά πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή)
- 200γρ. 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι (το βγάζουμε απ'το ψυγείο 20 λεπτά πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή)
- 70γρ. αποξηραμένη καρύδα
- 2 κάψουλες εσάνς βανίλιας
- 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
- 500γρ. φαρίνα απ
- επιπλέον αποξηραμένη καρύδα για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
- 2 κούπες του νες ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 1/2 κούπες του νες νερό
- φλούδα από 1 λεμόνι
Στην πράξη:
- Ξεκινάμε με το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά για 4 λεπτά κι αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Για το κέικ: Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα τη μαργαρίνη μέχρι να γίνει μαλακή κρέμα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε 4 λεπτά κι έπειτα προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά (όταν απορροφηθεί το ένα αυγό μετά προσθέτουμε το επόμενο).Συνεχίζουμε με το γιαούρτι, το γάλα, το αλάτι, τις βανίλιες, την καρύδα και τέλος της φαρίνα ρίχνοντάς την τμηματικα. Το μείγμα θα μοιάζει ελάχιστα πιο σφιχτό από αυτό του κλασικού κέικ. Βουτυρώνουμε το ταψί μας καλά μαζί και τα πλαϊνά , έπειτα αλευρώνουμε και τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα, χτυπάμε το ταψί στον πάγκο μερικές φορές και ψήνουμε το γλυκό σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα (ανάλογα το φούρνο).
- Όταν το γλυκό βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί καλά, το βγάζουμε και το αφήνουμε 5 λεπτά. Με ξύλινο καλαμάκι κάνουμε διάσπαρτα βαθειές τρυπούλες. Παίρνουμε το σιρόπι με ένα φλιτζάνι του τσαγιού ή κουτάλα και με αργές κινήσεις σιροπιάζουμε το γλυκό με το 1/3 του σιροπιού. Όταν το πιει παίρνουμε άλλη μια δόση και κατά τον ίδιο τρόπο σιροπιάζουμε. Παίρνουμε και την τρίτη δόση (όσο απέμεινε) και το σιροπιάζουμε ξανά προσεχτικά (στην ουσία θέλουμε 3 στάδια σιροπιάσματος για να βγει το γλυκό μας ζουμερό χωρίς να λασπώσει). Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι του και να κρυώσει. Τέλος γαρνίρουμε με ινδική καρύδα όλη την επιφάνεια και κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή σας επιτυχία!
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας