Κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα
Κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα
Καταπληκτικά αρωματικά, νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού που συνοδεύουν εκπληκτικά το αγαπημένο μας ρόφημα!
Οι περισσότερες συνταγές για νηστίσιμα κουλουράκια μοιάζουν μεταξύ τους κι έχουν ένα κοινό σημείο: ότι το αποτέλεσμα μιάζει με το μπισκότο του μελομακάρονου. Αυτό δεν είναι βέβαια ελάττωμα αφού οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουμε τα μελομακάρονα.. Όμως εδώ θέλουμε ένα κουλούρι που πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ των συστατικών του θα έχει τό πορτοκάλι από την πρώτη μέχρι την τελευταία μπουκιά...
Και σας το έφτιαξα! Και είναι υπέροχο! Και τραγανό κι αφράτο και μυρωδάτο και νηστίσιμο και πολύ πολύ πορτοκαλένιο!
Κρατήστε αυτήν την πανεύκολη συνταγή και θα με θυμηθείτε!
Υλικά:
- 1/2 κεσεδάκι μαργαρίνη
- 50ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 100ml ηλιέλαιο
- 150ml πορτοκαλάδα με ανθρακικό με υψηλή περιεκτικότητα σε χυμό πορτοκαλιού
- 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
- 1 1/3 φλιτζ.τσ. ζάχαρη
- 1/2 φακελάκι baking powder
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα (στην ψιλή πλευρά του τρίφτη)
- 600γρ. +/- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Στην πράξη:
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά χωρίς να κάψει. Αποσύρουμε και ενώνουμε το ηλιέλαιο και το ξύσμα πορτοκαλιού (επειδή το μείγμα είναι χλιαρό απελευθερώνεται περισσότερο το άρωμα του ξύσματος). Έπειτα ρίχνουμε το χυμό, τη ζάχαρη και την ανθρακούχα πορτοκαλάδα.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και το αλάτι.
- Προσθέτουμε τμηματικά τα ξηρά υλικά μέσα στα υγρά και τέλος ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή που θα ξεκόλλαει απ' τα χέρια. Ανάλογα κρίνουμε εάν χρειαστεί λίγο επιπλέον αλεύρι η ζύμη.
- Πλάθουμε κουλουράκια σε ό.τι σχήμα θέλουμε αλλά πάντα ίδιου μεγέθους και τα μεταφέρουμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να φουσκώσουν και ροδίσουν (ο τελικός χρόνος ψησίματος θα κριθεί από το μέγεθος των κουλουριών αλλά και το φούρνο).
- Μεταφέρουμε τα καυτά κουλουράκια πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς κι έπειτα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος ή σακούλες τροφίμων.
Καλή σας επιτυχία
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας