Σταρένια φραντζολάκια

Σταρένια φραντζολάκια

Αγαπητοί, σήμερα θα σας δείξω μια πολύ εύκολη και σύντομη συνταγή για "καθημερινό" ψωμί. Αυτή η ζύμη δεν απαιτεί πολύ από το χρόνο σας ενώ θα έλεγα ότι...γίνεται καλύτερο ακόμη και τη δεύτερη μέρα.








Υλικά για 1 μεγάλο ή 2 μικρά φραντζολάκια

Για το προζύμι
  • 4.5 γρ. ξηρή μαγιά 
  • 100ml νερό χλιαρό
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 1/2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη:
  • 200ml νερό χλιαρό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σ. αλάτι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (σχεδόν 420 γρ)


Στην πράξη:
  • Ανακατεύουμε τα υλικά του προζυμιού να προκύψει ένα σφιχτό κουρκούτι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει κοντά σε εστία θερμότητας και μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες.
  • Σε άνετο μπολ ανακατεύουμε με κουτάλι το προζύμι με το νερό, τη ζάχαρη, το λάδι, το αλάτι και τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή που δεν θα κολλάει στα χέρια. 
  • Αλείφουμε ένα μπολ με λάδι και βάζουμε τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε κοντά σε εστία θερμότητας να φουσκώσει και να διπλασιαστεί η ζύμη. Εάν δεν υπάρχει κάποια ζεστή γωνιά τότε αφήνουμε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από ρεύματα αέρα (απλώς θα πάρει λίγη περισσότερη ώρα να ανέβει).
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και πάνω σε αλευρωμένο πάγκο τη διαμορφώνουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε.
  • Πασπαλίζουμε καλά με αλεύρι ένα βαθύ ταψί που κλείνει με καπάκι και μεταφέρουμε τα σχηματισμένα ζυμάρια. Κάνουμε επιφανειακά μερικές χαραγματιές με ένα μαχαίρι κι αφήνουμε να φουσκώσουν για 30' λεπτά. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε το ταψί στην πρώτη θέση από το τέλος. Ψήνουμε για 40 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και τοποθετούμε ακριβώς στη μεσαία θέση. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν τα ψωμάκια μας. Εάν είναι δυνατόν μεταφέρουμε τα ψωμάκια πάνω σε σχάρα να κρυώσουν καλά. 


Σημ. Όσο τα ψωμάκια είναι φρεσκοψημένα η ψίχα είναι πολύ τρυφερή και μαλακή ενώ όσο περνάει η ώρα (ειδικά την επόμενη μέρα) η ψίχα γίνεται κρουστή, με μικρές φουσκάλες αλλά μαλακή ενώ η κόρα σχετικά χονδρή. Τέλος τα ψωμάκια αυτά μπορούν να διατηρηθούν εντός κατάψυξης.


Καλά ζυμώματα!
Φιλικά,
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις