ΛΑΜΠΡΟΨΩΜΟ
ΛΑΜΠΡΟΨΩΜΟ
Ευωδιαστό κι αφράτο, τούτο το ψωμί δεν διαφέρει πολύ απ' τις ζύμες που συνήθως κάνουμε για το καθημερινό μας καρβέλι, έχει όμως όλη την λαμπρότητα για να συμπεριληφθεί στο πασχαλινό μας τραπέζι.
Ταπεινό σε υλικά, πλούσιο όμως τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε βγάζουν 1 λαμπρόψωμο για 5 άτομα και είναι τα εξής:
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 300 ml νερό χλιαρό
- 1 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
- 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. ζάχαρη
- 1 κουτ.γλ. μέλι
- 1/3 κουτ.γλ. μαστίχα τριμμένη σε σκόνη
- 1/3 κουτ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
- 1 1/2 κουτ.γλ. σποράκια γλυκάνισου
- 1 ασπράδι αυγού αραιωμένο με λίγο νερό, 1 τσιμπιά αλάτι και 1 τσιμπιά ζάχαρη
- σουσάμι
- 1 κόκκινο αυγό
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μαζί με την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη, τα αρωματικά και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το νερό, το λάδι και το μέλι.
- Σιγά σιγά με τα χέρια βάζουμε προς το κέντρο τα ξηρά υλικά να βραχούν και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ωραία ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε επιπλέον λίγο αλεύρι εάν κρίνουμε απαραίτητο ώστε να πάρουμε την επιθυμητή σύσταση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και στο μίξερ με το γάντζο.
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη μεταφέρουμε σε μπολ ελαφρώς λαδωμένο. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και χαράσσουμε έναν σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μια πετσετούλα το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει για 1 1/2 ώρα μακριά από ρεύματα αέρα. Όταν ο σταυρός εξαφανιστεί, η ζύμη είναι έτοιμη.
- Αλευρώνουμε λίγο την πάγκο μας και μεταφέρουμε τη ζύμη. Κόβουμε μερικά κομμάτια για να κάνουμε σχέδια στο τέλος. Την υπόλοιπη ζύμη την κάνουμε μια μπάλα, ελαφρώς την πατάμε να πλατύνει και με τη ζύμη που κρατήσαμε κάνουμε σχέδια. Τη μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε λαδώσει ελαφρώς τόσο στην βάση του όσο και στα πλαϊνά του. Για να κολλήσουν τα σχέδια πάνω στη ζύμη αλείφουμε τα σημεία τοποθέτησης με λίγο νερό.
- Στο κέντρο πιέζουμε ένα κόκκινο αυγό και αφήνουμε το ψωμί να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένο με μια πετσέτα.
- Αφού φουσκώσει αλείφουμε παντού με το μείγμα αυγού και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
- Ψήνουμε το λαμπρόψωμο για 40 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και αφού πρώτα τον έχουμε προθερμάνει. Αφού ψηθεί περιμένουμε λίγο να σταθεί και ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα.
Καλή επιτυχία!!! Και του χρόνου!!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας