ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΒΡΑΣΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΒΡΑΣΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Εκτέλεση:
Ποιος θα μας το' λεγε ότι το εθνικό μας φαγητό (και βαρύ κοινώς ομολογουμένως) μπορεί να γίνει τόσο ελαφρύ και ζουμερό!
Η εναλλακτική που δίναμε μέχρι τώρα όλοι εμείς με τα...ευαίσθητα στομάχια αφορούσε κατά κανόνα τη μεταχείριση της μελιτζάνας για να μη μας πέσει...βαριά ψήνοντάς την και όχι τηγανίζοντάς την όπως συμβουλεύει η παραδοσιακή συνταγή, Εγώ το πήγα ένα βήμα παρά πέρα μπας και γλιτώσω και λίγο φούρνο! Ευτυχώς δηλαδή γιατί στ' αλήθεια ο μουσακάς μου έγινε αφρός, πεντανόστιμος και πολύ ελαφρύς-που ήταν δηλαδή και το ζητούμενο. Μη σας πω ότι έφαγα και δεύτερο κομμάτι!
Για τον κιμά- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος
- 250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1/2 κρασοπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί
- 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1/3 κουτ.γλ. γαρίφαλο ή μπαχάρι τριμμένο
- 1 κουτ.γλ. γεμάτο μέλι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 700 ml φρέσκο γάλα
- 1 κουτ.σ. αγελαδινό βούτυρο
- 2 κουτ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
- 1 κρόκος αυγού
- 1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 μεγάλες μελιτζάνες
- αλάτι
- 3 φέτες ψωμί για τοστ
- 2 κουτ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες: Τις πλένουμε, και τις κόβουμε σε φέτες κατά μήκος (όχι ροδέλες) φροντίζοντας να μην είναι ούτε πολύ λεπτές ούτε όμως και χονδρές. Τις ζεματάμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ανά 2-3 φέτες φέτες τη φορά και όχι παραπάνω από 3 λεπτά για να μη λιώσουν. Τις μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και τις βρέχουμε με νερό βρύσης για να σταματήσει ο βρασμός τους. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις μεταφέρουμε σε επίπεδο ταψί με αντικολλητικό χαρτί μέχρι να τις χρειαστούμε. Εργαζόμαστε ομοίως μέχρι να ετοιμαστούν όλες οι μελιτζάνες.
- Συνεχίζουμε με τον κιμά: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και βάζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο να τσιγαριστούν ίσα ίσα να γυαλίσουν. Σπάμε τον κιμά και τον βάζουμε να καβουρντιστεί με τα λαχανικά σε μέτρια θερμοκρασία γυρίζοντάς στον μέχρι να γκριζάρει και να σπάσουν οι κόμποι του. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να σωθούν τα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το μέλι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά προσθέτοντας 2-3 δάχτυλα νερό. Ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα και εξατμιστούν και τα υπόλοιπα υγρά. Αφήνουμε στην άκρη.
- Για την μπεσαμπέλ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε πάνω σε αναμμένο μάτι χωρίς να διακόψουμε το τάραγμα με σύρμα. Παίρνουμε μια κουταλιά από το ζεστό μείγμα γάλακτος και το χτυπάμε με τον κρόκο να να πάρει θερμοκρασία. Ενώνουμε το μείγμα αυγού στο μείγμα της κατσαρόλας και συνεχίζουμε αδιάκοπα το τάραγμα ώσπου να δέσει η κρέμα (σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια). Όσο είναι ζεστή η κρέμα προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Συναρμολόγηση:
- Βουτυρώνουμε καλά το πυρέξ και πασπαλίζουμε με λίγη από τη φρυγανιά. Στρώνουμε το ψωμί κολλητά το ένα με το άλλο. Βάζουμε μια στρώση από μελιτζάνες, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Αδειάζουμε τον κιμά και φτιάχνουμε από πάνω άλλη μια στρώση με τις μελιτζάνες κάνοντας την ίδια διαδικασία. Προσθέτουμε στην μπεσαμέλ το τυρί και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το φαγητό.
- Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 175 βαθμούς για 45-60 λεπτά τοποθετώντας από κάτω ένα μεγαλύτερο ταψάκι στην περίπτωση που βγουν έξω από το ταψί υγρά (κατά το μαγείρεμα θα ελευθερωθεί νερό από τη σάλτσα κι από τις μελιτζάνες και πιθανώς να πιτσιλάει).Όταν το φαγητό ροδίσει είναι έτοιμο!
- Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία για να προλάβουν να δέσουν τα υλικά. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!
Σας φιλώ:*
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας