ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ
Η δοσολογία αφορά κορμό 6 μερίδων και το ταψί που χρησιμοποίησα είναι 35Χ22 εκ.
Υλικά:
Για το παντεσπάνι
Εκτέλεση:
Η γιορτές φθάνουν, καιρός να σας δώσω ιδέες για τα γιορτινά σας τραπέζια...
Το σημερινό γλυκό είναι ένας γιορτινός κορμός με παντεσπάνι και μους, υπέροχο γλύκισμα για τον καφέ ή μετά το γεύμα ως επιδόρπιο.Ως βάση φτιάχνουμε λεπτό ελαστικό-παντεσπάνι που δεν περιέχει ζάχαρη ενώ κρατάει ελαφριά υγρασία προκειμένου να μη σπάσει στο τύλιγμα! Η γέμιση και η επικάλυψη γίνεται με αφράτη μους σοκολάτας αρωματισμένη με λικέρ που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας!
Η δοσολογία αφορά κορμό 6 μερίδων και το ταψί που χρησιμοποίησα είναι 35Χ22 εκ.
Υλικά:
Για το παντεσπάνι
- 2 μεγάλα αυγά χωρισμένα
- 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
- 50 ml ζεστό νερό
- 50 ml γάλα
- 4 κουτ.σ. σπορέλαιο
- 1 κουτ.σ. μέλι
- 1 κάψουλα άρωμα βανίλια
- ξύσμα από 1 μανταρίνι
- 100 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι γ.ο.χρήσεις
- 2 κουτ.σ. γάλα ανακατεμένο με 1 κουτ.σ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού ή κομπόστας και 1 κουτ.γλ. μπράντυ ή λικέρ αμαρέτο.
- 300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρα
- 90 ml χυμός πορτοκαλιού σουρωμένος
- 1 1/2 κουτ.σ. μέλι
- 1 σφηνάκι μπράντυ ή αμαρέτο
Για τη διακόσμηση
- Ψιλοκομμένη κουβερτούρα/νιφάδες κουβερτούρας
- άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε με το παντεσπάνι: Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με το αλάτι, το μέλι, το σπορέλαιο, το νερό, τη βανίλια, το ξύσμα και το γάλα. Τέλος προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι να ενωθεί και να προκύψει ένας χυλός. Τέλος με μαρίζ βάζουμε τη μαρέγκα στο μπολ και με απαλές κινήσεις τη "διπλώνουμε" μέσα στο χυλό προκειμένου να ενωθεί. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψάκι μας και ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 15 με 20 λεπτά έως ότου σταθεροποιηθεί και πάρει χρώμα. Αφού ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο (περιμένουμε 5 λετπά), το γυρνάμε ανάποδα σε άλλο ένα κομμάτι χαρτί και το ξεκολλάμε. Στρίβουμε σε ρολό μέσα στο ίδιο του το χαρτί. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το ένα υλικό μέσα στο άλλο. Αποσύρουμε από τη φωτιά.Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και τη ρίχνουμε μέσα στο ζεστό μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία σοκολατένια γκανάζ. Αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του. Έπειτα ρίχνουμε το ποτό και ανακατεύουμε.Με το μίξερ χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.Με μαρίζ βάζουμε σταδιακά μικρές ποσότητες σαντιγί μέσα στο μείγμα σοκολάτας ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω. Στο τέλος ανακατεύουμε κυκλικά με απαλές κινήσεις το μείγμα μέχρι να ενωθούν όλα μαζί τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ με τη μους με μια λεπτή πετσέτα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει το παντεσπάνι.
- Ξετυλίγουμε απαλά το παντεσπάνι. Με πινέλο ραντίζουμε ομοιόμορφα με το σιρόπι όλο το εσωτερικό του χωρίς όμως να μουσκέψει εντελώς γιατί υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί. Αφήνουμε 3-4 λεπτά να στεγνώσει κι έπειτα με σπάτουλα βάζουμε στο κέντρο τη μισή περίπου ποσότητα από τη μους. Με σπάτουλα απλώνουμε και ισιώνουμε τη μους ομοιόμορφα ΧΩΡΙΣ να φτάσει μέχρι τις άκρες! Με το χαρτί γυρνάμε προσεχτικά σε ρολό ( θα πάρει 1μιση στροφή), κλείνουμε τα πλαϊνά με το χαρτί και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα μεταφέρουμε το ρολό σε πιατέλα. Με μαχαίρι κόβουμε ελαφρά τις άκρες και μετά σε 2 ελαφρώς λοξά κομμάτια τα οποία "κολλάμε" αριστερά και δεξιά προκειμένου να σχηματιστεί ένα "χι". Καλύπτουμε τον κορμό με την υπόλοιπη μους και με πιρούνι κάνουμε "νερά" ή γραμμές προκειμένου να μοιάζει το γλυκό με κούτσουρο.
- Διακοσμούμε με τις νιφάδες σοκολάτας και πασπαλίζουμε πάνω της άχνη ζάχαρη,
- Παγώνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες πριν το σερβίρισμα!
Καλή σας απόλαυση
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας