Παστίτσιο
Η
μέρα του παστίτσιου σήμερα !!! Ορίστε και το δικό μου φτιαγμένο με όλη
μου την αγάπη για αυτούς που θα το φάνε! Γαρίφαλο, θυμάρι και
μοσχοκάρυδο τα αρώματα του!!! Φαγητό χορταστικό που αρέσει σε όλη η οικογένεια και στ'αλήθεια μυρίζει αγάπη!!!!
Υλικά για 8 μεγάλα και φουσκωτά κομμάτια:
Για τον κιμά:
Πώς το φτιάχνουμε:
Υλικά για 8 μεγάλα και φουσκωτά κομμάτια:
Για τον κιμά:
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 κρεμμύδια λευκά ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
- 1 γεμάτη κουταλιά σούπας ντοματοπελτές
- 1 κοφτή κουταλιά σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1 κουταλ.γλ. θυμάρι ξερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουτ.γλ. μείγμα νοστιμιάς σε σκόνη
- 1/3 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμενο πιπέρι
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 200 γρ. βιτάμ
- 3 γεμάτες κουτ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 100 γρ.)
- 2 αυγά χτυπημένα
- 1/2 φλιτζάνι edam τριμμένο
- 1 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τα μακαρόνια:
- 1 κιλό μακαρόνια Νο2 για παστίτσιο σπασμένα στη μέση
- 2 κουτ.σ. edam τριμμένο
- 1 τσιμπιά ξερό θυμάρι
- λίγο ελαιόλαδο
Πώς το φτιάχνουμε:
- Στο 1/3 ελαιόλαδο που έχουμε ζεστάνει βάζουμε το κρεμμύδι κ το σκόρδο γυρίζοντας τα να γυαλίσουν. Έπειτα σπάμε τον κιμά μέσα και τον γυρνάμε με κουτάλα να αλλάξει χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα καρυκεύματα. Συμπληρώνουμε με 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά ταράζοντας που και που. Μόλις γίνει ο κιμάς αποσύρουμε, πετάμε το ξύλο και αφήνουμε να μισοκρυώσει.
- Κάνουμε την μπεσαμέλ: Σε μέτρια θερμοκρασία βάζουμε να λιώσει το βιτάμ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΨΕΙ και βάζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλα να γίνει πηχτός χυλός. Αδειάζουμε το μισό γάλα και με γρήγορες κινήσεις ταράζουμε με αυγοδάρτη. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα ταράζοντας συνεχώς να λιώσει κάθε σβόλος και να γίνει ενιαίο το μείγμα. Σιγομαγειρεύουμε να δέσει η κρέμα χωρίς καθόλου να διακοπεί το τάραγμα για να μην πιάσει . Μόλις η μπεσαμέλ κάνει φουσκάλες κατεβάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και τα καρυκεύματα ανακατεύοντας πάλι να ενωθούν στην κρέμα. Ξανά βάζουμε 1 λεπτό πάνω στο μάτι και μόλις δέσει και γίνει πηχτή απαλή κρέμα αποσύρουμε και προσθέτουμε το τυρί. Παίρνουμε 2 κουτ.σ. από την μπεσαμέλ και τις ανακατεύουμε στον κιμά.
- Για τα μακαρόνια: βράζουμε al dente σε λίγο αλατισμένο νερό, στραγγίζουμε και λαδώνουμε λίγο.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια. Σκορπάμε το τυρί και το θυμάρι και σκόρπια 2 κουτ.σ. από τη μπεσαμέλ.
- Στρώνουμε από πάνω τον κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος τη μπεσαμέλ να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 με 60 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσορόδινο χρώμα το φαγητό! Αφήνουμε 1/2 ώρα να σταθεί και σερβίρουμε σε χορταστικά κομμάτια!!!
Καλη σας όρεξη!
Με αγάπη Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας